Pimec espera que la sentència de l'1-O ajudi a "solucionar discrepàncies"

Torra demana als empresaris de Pimec que estiguin "sempre al costat del dret a l'autodeterminació de Catalunya"

El president de Pimec, Josep González, espera que la sentència del judici de l'1-O tingui "només la voluntat de solucionar discrepàncies" i permeti tornar "a allò que mai s'hauria d'haver perdut", és a dir, a "buscar solucions per la via política i no per les vies judicials". El president de Pimec ho ha dit aquest dilluns durant la 32a edició dels Premis Pimes, on també ha afirmat que les causes judicials contra líders independentistes són "el reflex d'un fracàs polític". González s'ha dirigit directament a la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, present a l'acte, per expressar la "preocupació" de la patronal per "les tensions polítiques" que es viuen a l'Estat i "la proximitat" de la sentència. Les paraules de González han estat rebudes amb aplaudiments dels empresaris assistents. A més, González també ha aprofitat la presència del president del Govern, Quim Torra, per fer una crida al diàleg entre els executius català i espanyol. "Esperem que sàpiguen construir veritables ponts de diàleg i tinguin la temprança per arribar a acords", ha dit.

González ha demanat al govern de Torra i al futur executiu de Pedro Sánchez que no es deixin "influir per amenaces i desitjos irresponsables" que, segons el president de Pimec, se senten "en excés sobre Catalunya" darrerament. "No conduirien a cap bona solució", ha avisat. "El diàleg constructiu és la millor fórmula de fer política en un estat democràtic", ha insistit González, que ha dit en castellà a Maroto que és una opinió compartida per altres institucions de la societat civil catalana. El president de la patronal de les pimes també ha afirmat que cal "defensar més, tots junts" l'economia catalana, "com fan altres autonomies". "Els catalans som bons treballant però millorables a l'hora de fer-ho plegats, amb sentit de país", ha defensat. González ha explicat que Pimec no comparteix "els mals auguris" sobre l'economia catalana que expressen altres sectors empresarials, presents a les jornades de Sitges del Cercle d'Economia, i ha negat que l'economia del Principat perdi força. "I si fos el cas, no compartim que els mals auguris es fonamentin només en causes catalanes sense fer esment als greuges externs que fa anys que ens afecten, d'infraestructures viàries i ferroviàries, de costos energètics diferents per territoris", entre d'altres, ha argumentat. Sobre el trasllat de seus socials, González ha insistit que desitja que tornin però ha assegurat que han de fer-ho "sense incentius", ja que "no serien entesos per les que es van quedar".

"El 2019 pinta bé", ha dit el president de Pimec, que ha afirmat que les empreses catalanes i l'economia van tenir un bon comportament el 2017 i 2018, tot i una "certa desacceleració econòmica europea". També ha assegurat que Pimec "evoluciona molt bé" i ha celebrat que per fi s'hagi tancat el conflicte sobre el repartiment de la representativitat patronal, amb el 50% per a Pimec i l'altra meitat per a Foment del Treball. "Per fi s'ha fet justícia", ha dit. També ha fet esment a les eleccions a la Cambra de Comerç i ha defensat el vot electrònic. González ha demanat al Govern un major esforç pressupostari en el Pacte Nacional per a la Indústria de Catalunya així com una major aposta per l'FP. El president de Pimec també ha afirmat que cal millorar la concertació social del col·lectiu d'autònoms i també millorar els salaris tot mantenint la competitivitat de les empreses.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat als empresaris de Pimec que estiguin "sempre al costat dels drets humans, dels drets civils, dels drets polítics i naturalment del dret a l'autodeterminació de Catalunya". "Ho volem tot", ha dit Torra. El president del Govern ha dit que l'executiu català està "al costat" dels empresaris i ha afirmat que voldrien tenir més competències per poder respondre a les seves demandes, com regular el preu de l'electricitat, gestionar ports i aeroports o impulsar el corredor mediterrani. Torra ha afirmat que l'economia catalana "va bé" i Catalunya és un "país que està en marxa, viu i reactivat". El president de la Generalitat ha afirmat que és "important" enviar als ciutadans un missatge "d'esperança i confiança" en l'economia. D'altra banda, la ministra d'Indústria en funcions, Reyes Maroto, ha reclamat "altura de mires" per poder constituir el govern espanyol "com abans millor".

 

A banda de Quim Torra i Reyes Maroto també ha assistit l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en el que ha estat el seu primer acte públic des que va ser investida dissabte. També ha estat present el president del Parlament, Roger Torrent, i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès. Els consellers del Govern Àngels Chacón, Chakir El Homrani, Miquel Buch, Jordi Puigneró també hi han assistit. De la societat civil, destaca la presència dels secretaris generals de CCOO i la UGT a Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros. 

 

Comentaris