El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les patronals creuen els dits perquè el 155 no s’apliqui més
  • CA

Les patronals catalanes esperen que l’article 155 no s’hagi de tornar a aplicar a Catalunya, però admeten que la suspensió de l’autonomia va oferir estabilitat al món econòmic català després del referèndum de l’1-O. Així ho han expressat el secretari general de la Cecot, David Garrofé, i l’expresident de Foment del Treball Nacional, Joaquim Gay de Montellà, davant de la comissió d’investigació de l’aplicació de l’article 155 a Catalunya al Parlament de Catalunya.

Garrofé ha assegurat que el que va facilitar la marxa d’empreses de Catalunya va ser el decret Guindos sobre el trasllat de seus. En canvi, la suspensió de l’autonomia amb l’aplicació de l’article 155 hauria “alentit” aquest procés de fuga: “Quan entra en joc el 155 hi ha una situació de gran convulsió empresarial per part de grups inversors, hi ha molta inquietud pel que passava i pel que podria passar, el decret obre la porta a la marxa d’empreses, però en determinats sectors econòmics i empresarials el 155 va ser una tranquil·litat, significava que hi havia un control estatal que donava garanties al món econòmic, volia dir que el tema estava sota control”.

Garrofé s’ha mostrat bel·ligerant amb el decret Guindos, més que amb el 155: “Ens hi vam oposar perquè es donava un poder extraordinari als òrgans de gestió de les companyies per damunt dels accionistes, un fet molt greu”. El secretari general de la patronal ha recordat que el decret “segueix vigent” i “és un error” perquè “s’hauria de treure més enllà de consideracions polítiques”.

El president de la Cecot, David Garrofe? (Parlament de Catalunya)

El secretari general de la Cecot, David Garrofe? (Parlament de Catalunya)

El secretari general de la Cecot ha afirmat que la patronal “no ha tingut mai interferències ni trucades perquè es posicioni” cap un sentit o un altre. “Les opinions expressades han estat pròpies ni fruit de cap condicionant, no ens consta cap pressió explícita en l’àmbit d’empreses que representem”, ha afegit Garrofé. “Ha estat un període històric complex, no eficient —ha reiterat—, que no és positiu, tot i que en un moment determinat hi ha sectors econòmics que ho veuen com una forma d’estabilitzar una situació d’alta inestabilitat”.

Per la Cecot, el 155 és un capítol més en una història de “no acció política” que té “un cost econòmic”. Per Garrofé “aquest és el tema preocupant, mentre no es resolgui anirem vivint capítols com aquell”.

De la seva banda, l’expresident del Foment del Treball Nacional ha dit que el 155 va “donar un espai de confort” després de “l’alteració del marc constitucional”. Les empreses, ha afirmat, “reaccionaven a favor de la normalitat i l’estabilitat” celebrant “la garantia jurídica”. Gay de Montellà ha assegurat que tan de bo no es torni a aplicar per tranquil·litat del món empresarial i els ciutadans.

L’expresident de la patronal ha dit que ell mai va dir que el 155 li semblés “una bona mesura” i que “mai” va promoure que s’apliqués. Gay de Montellà ha apostat pel “diàleg, la negociació i el pacte”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa