El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Neix Els Músics, una eina del sector agrari català per potenciar la producció pròpia
  • CA

El sector agrari català ha presentat aquest dijous en un acte al Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat una nova iniciativa que neix de la unió d’esforços d’entitats del primer sector, cooperatives i SAT, que implica uns 490 productors agroalimentaris. Llet Nostra, Muria, Infrusec i Masachs sumen la seva experiència per oferir una nova gamma de productes, que porta per nom Els Músics, i que busca posar en valor la tradició gastronòmica catalana i els productes de proximitat.

El director general de Llet Nostra, Gabriel de Mariscal, ha explicat que es tracta d’un conveni de col·laboració intersectorial i interterritorial que “fuig de la competència entre les parts i abraça la col·laboració i la sinèrgia” amb l’objectiu de trobar “noves alternatives productives” i “noves maneres de consumir els aliments que consumim”. El primer producte de la gamma que acaba de néixer és una versió de les tradicionals Postres de músic, amb l’aportació de mató, mel i fruits secs de productors del país.

La iniciativa pretén “ajudar el petit i mitjà productor” i contribuir a promoure els valors compartits pels participants. En aquest sentit, el conveni s’ha treballat en col·laboració amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC). El vicepresident d’aquesta federació, Xavier Pié, ha dit que el conveni “és una eina per a cooperatives i empreses agràries” i que “reuneix molts aspectes de la nostra filosofia”. Es tracta de “buscar sinèrgies transversals” en benefici dels pagesos perquè tinguin “capacitat d’arribar al mercat”, ha subratllat Pié.

El president de Llet Nostra, Jordi Riembau, ha afirmat que les cooperatives que participen en el projecte s’han posicionat com a “defensores de la pagesia tradicional, donant suport a la petita i mitjana empresa”. Ara, amb aquesta iniciativa, “el nou repte és unir ramaders, apicultors i agricultors i poder donar exemple a altra gent de com ens hem posat d’acord”, ha destacat Riambau.

El primer producte de la gamma, Els Músics, reuneix en un sol producte tres ingredients principals d’unes postres tradicionals que es combinen perfectament bé amb la filosofia de vida saludable i sostenible. El president de Muria, Rafel Muria, ha dit que la seva empresa és “l’exemple bàsic” de producte de proximitat ja que fa sis generacions que treballen en la producció de mel. De la seva banda, el president de L’Avellanera i Secció de Crèdit, SCCL (Infrusec), Josep Maria Garriga, ha assenyalat que ha estat fàcil entendre’s perquè “tots parlem el mateix idioma i hem passat per situacions difícils semblants”. Per Garriga, “l’esforç i la humilitat” són els trets comuns que els defineixen a tots i el nou conveni els obre “una via de futur” per seguir creixent. La iniciativa també ha estat celebrada per la directora general de Mascahs, Enriqueta Masachs, una família que ja va per la quarta generació dedicant-se íntegrament a la producció de mató.

Objectius comuns i manera de fer

El nou conveni té fixats uns objectius comuns i es defineix per la seva manera de fer, ha explicat el director de Llet Nostra, Gabriel de Mariscal. Els objectius són “posar en valor el sector agrari català, desenvolupar productes de la terra, establir vincles de col·laboració en el territori i donar a conèixer valors compartits”. Pel que fa a la manera de fer, De Mariscal ha enumerat les tres potes del projecte: “ha de ser sempre cooperatiu, ha de sortir de la terra i ha de ser sostenible, afavorint el sector primari i les petites i mitjanes produccions”.

Des del punt de vista del producte, De Gabriel ha ressaltat que es dóna importància a la qualitat i als valors nutricionals. Així doncs, el primer producte de la gamma “surt d’una tradició catalana com les Postres de músic, a les quals se’ls afegeix el mató combinat amb mel”. Precisament per parlar d’aquest aspecte, ha intervingut en l’acte Adhara Giner, dietista nutricionista col·laboradora de la Fundació Dieta Meditèrrània. Giner ha subratllat els valors nutricionals dels ingredients que componen Els Músics i ha manifestat que el maridatge que s’aconsegueix fa del producte una opció “molt interessant de la qual se’n pot gaudir tant ocasionalment com cada dia”. Els greixos saludables dels fruits secs, la funció d’edulcorant natural de la mel i l’alt valor biològic del mató contribueixen a fer que Els Músics sigui un producte molt saludable i en plena sintonia amb la dieta mediterrània.

Suport del Govern

La consellera d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Teresa Jordà, ha tancat l’acte celebrant la iniciativa per l’exemple de col·laboració que suposa. També ha celebrat que el conveni lligui amb el Pla d’acció del sector làctic 2017-2019 i incideixi en tres aspectes fonamentals: millora de l’eficiència de la producció lletera, promoció i comercialització i innovació i transferència. Des de la Generalitat, ha dit Jordà, “acompanyem totes les iniciatives impulsades per part del sector de la llet que vagin dirigides a la promoció i comercialització, que de vegades costen d’arrencar”.

Finalment, la consellera ha destacat que amb el projecte “el sector guanya dimensió, s’enforteix i es muscula” i ha afegit que la iniciativa contribueix a desenvolupar el territori, una manera de “preservar els nostres pobles”, donant garanties perquè qui vulgui tingui opcions per desenvolupar el seu projecte de vida a qualsevol punt del país.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa