El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Moscovici, comissari europeu: “Crec que la Constitució espanyola no permet el referèndum”
  • CA

 

El comissari europeu de finances, Pierre Moscovici, ha tirat de manual avui a Madrid, per respondre a El Món sobre què creu que passarà el 2 d’octubre, en cas de victòria del sí en el referèndum sobre la independència de Catalunya que s’ha de celebrar el dia 1. Moscovici ha recordat que “és una qüestió espanyola” tot i reconèixer que “no tinc dades suficients”. El responsable de les finances de la UE reitera que “només puc dir que la UE tracta amb estats membres” i es reafirma que “en tot allò que afecta l’economia espanyola o la seguretat social, el meu únic interlocutor de veritat és Luís de Guindos”. No obstant, Moscovici ha reconegut que a vegades “em reuneixo amb representants de regions com Andalusia, però no parlem de la situació econòmica i financera”.

 

L’exministre de finances de França ha defensat durant un dinar-col·loqui, que la compra del Banc Popular per part del Santander ha estat “una prova superada” sobre el rescat de bancs europeus mitjançant la col·laboració públic-privada. Moscovici considera que amb la fórmula utilitzada pel rescat del Popular, “la banca beneficia als seus clients sense perjudicar la continuïtat de l’economia”.

 

El comissari europeu ha destacat la “forta recuperació econòmica d’Espanya” i ha dit que “avui en dia és un dels líders econòmics de la Unió Europea”. Pierre Moscovici ha destacat el fet que “l’economia espanyola torna a ser exportadora” i considera que el que cal ara, és l’impuls de “mesures que millorin el mercat de treball i l’ocupabilitat dels treballadors”. En aquest sentit, reclama “augmentar i millorar el nombre de llocs de treball indefinits” amb l’objectiu de “reduir les moltes desigualtats i la pobresa existents avui en dia”, situació que ha comparat amb una “plaga”.

 

Al matí, Moscovici s’ha reunit amb el líder del PSOE Pedro Sánchez, amb qui ha parlat de Catalunya, el Brexit, el tractat de lliure comerç amb el Canadà o la governança de l’euro i Europa. Sobre Catalunya, Sánchez li ha recordat al comissari europeu la posició clara de Rajoy en la qüestió i assegura que “el PSOE estarà amb l’Estat, malgrat les diferències ideològiques, el projecte polític, econòmic, social i cultural amb el PP”. El líder del PSOE li ha traslladat al dirigent europeu que “no consentirem que l’independentisme tracti de debilitar l’Estat”. Respecte del Brexit, Sánchez li ha demanat a Moscovici “fermesa i rotunditat” i li ha traslladat el que ja va avançar ahir la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, sobre la negativa dels socialistes a donar suport al tractat de lliure comerç amb Canadà al Congrés dels Diputats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa