El manifest dels autònoms contra Homrani i Puigneró frega els 4.000 adherits

Els seus creadors impulsen un procés participatiu amb propostes per organitzar noves accions

El manifest Revolta dels Autònoms, que exigeix la dimissió del conseller de Treball, Chakir el Homrani, i el de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, pel fiasco dels ajuts als autònomsfregava aquest dimecres al matí els 4.000 adherits, segons ha explicat a ‘El Món’ un dels sis impulsors, l’informàtic Marc Martí. El text del manifest no només denuncia els problemes tècnics per concedir l’ajuda sinó també la filosofia que hi ha darrere, “un format grotesc que fa competir la gent d’una forma que ens sembla denigrant”, ha apuntat Martí.

L’informàtic troba que el sistema escollit pel Govern per repartir 20 milions d’euros entre aquells 10.000 autònoms que arriben primer és “humiliant” i que potser es veu més clar si “ens imaginem” que per aconseguir una prestació d’atur s’hagués de fer una cua i competir en una mena de “jocs de la fam”.

Els promotors del manifest han creat un grup de Telegram que permet la comunicació bidireccional i fer processos participatius: “El que hem primat és que hi pugui haver una resposta immediata i que els adherits puguin participar amb preguntes i decisions”.

L’informàtic explica que la seva experiència intentant aconseguir l’ajuda ha estat “nefasta” però que en tot cas “és irrellevant” perquè “gairebé tothom no ha pogut accedir-hi”. “Aquesta és la primera ajuda que demanava i m’he trobat aquest format, que seria impensable que es fes per atorgar prestacions d’atur”, insisteix.

Les disculpes no serveixen

Les disculpes i explicacions del Govern no semblen satisfer els promotors del manifest que creuen que els consellers implicats “són uns incompetents, no estan preparats per al càrrec i per això han de dimitir”.

Als motius per demanar la dimissió s’hi afegeix la “picabaralla” entre les dues conselleries “fent servir els autònoms” i també el fet que la infraestructura digital de l’administració pública no estigués a l’alçada.

 

“Podrien ser molts els problemes que han provocat el que ha passat, però el que és segur és que un autònom, si depengués d’això, no hagués comès un error així”, ha denunciat Martí. També ha comentat que li ha sobtat que plataformes d’autònoms en sindicats com la UGT o la patronal PIMEC no hagin exigit la dimissió dels responsables polítics. El vicepresident Pere Aragonès es va reunir ahir amb la consellera de Presidència, Meritxell Budó, Homrani i Puigneró per abordar un canvi de plantejament.

Els promotors del manifest recullen propostes d’accions per seguir reclamant la dimissió dels consellers i un disseny més just dels ajuts. “No sabria dir cap on acabarem anant, però el que sí farem és posar en comú les propostes i engegar d’alguna manera un procés participatiu”, conclou Martí.

La polèmica pel sistema d'ajuts als autònoms ha derivat també en una polèmica política i són diverses les formacions polítiques que reclamen explicacions.

Més informació
 

Comentaris