La Diputació de Barcelona modernitzarà els polígons industrials de la província

Es destinaran 30 milions d'euros en projectes de desenvolupament integral o específics que tindran un impacte en 6.000 empreses i 120.000 treballadors

Polígon industrial Aquiberia de Martorell | JORGE FRANGANILLO (FLICKR)

 

La Diputació de Barcelona invertirà en els propers anys 30 milions d'euros en la modernització dels polígons industrials dels 311 municipis de la demarcació. És una mesura que vol millorar l'eficiència dels polígons i que implicarà un impacte positiu en l'activitat de les indústries de la província, ha explicat el vicepresident segon de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, a 'El Món'. La demarcació compta amb més de 1.000 polígons, el 40% de tota la superfície industrial està sense activitat econòmica.

 

 

"Hem detectat que els polígons arrosseguen des de fa anys moltes mancances, tenint en compte que més del 50% van ser construïts abans del 1978", afirma. Els entorns són antics, però també ho són les naus, fet pel qual la Diputació de Barcelona ha considerat necessari l'impuls d'aquest "pla extraordinari de modernització" a través de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local.

Aposta per la indústria

 

 

Castells afirma que aquest programa representa una "aposta per la indústria, que aporta treball de qualitat i es manté en el temps" i que, a la vegada, afegeix el vicepresident segon, "fa que el nostre territori sigui encara més competitiu". El pla es desplegarà a partir de dues convocatòries, de 15 milions d'euros cadascuna, una aquest 2017 i una segona el 2018.

 

 

A banda dels 30 milions que aportarà la Diputació de Barcelona, la inversió arribarà als 45 milions perquè "una de les propostes és que hi hagi cofinançament per part dels ajuntaments o bé per part dels privats". En funció del projecte, el cofinançament de la Diputació oscil·larà entre el 50 i el 75% del cost. Castells manifesta que la posada en marxa d'aquest pla suposa crear un "estímul" necessari per a les corporacions locals i que contribuir a "posar en valor els polígons de Barcelona".

 

 

La clau del programa és aconseguir la "millora de la competitivitat de les empreses" , però sobretot, diu Castells, "fer veure que els polígons requereixen inversions". Entre els problemes a resoldre hi ha els desplegament de la fibra òptica —una reclamació històrica—, reaprofitament d'aigües, simbiosi industrial, millores d'estalvi energètic.

 

 

 

Dos tipus d'actuacions

 

 

El pla es concretarà en dos tipus d'actuacions. D'una banda, els plans integrals, per a polígons que tinguin més de 50 hectàrees i més de 100 empreses o més de 1.000 treballadors i disposin d'un "pla d'acció". I, de l'altra, els projectes específics: transformacions puntuals per a polígons de més de 5 hectàrees i més de 10 empreses o més de 100 treballadors.

 

 

El programa impactarà sobre l'activitat de 6.000 empreses i 120.000 treballadors, apunta Castells, per qui el pla de modernització referma el caràcter d'una "Diputació industrialista". "Serà una millora absoluta d'acord amb el que reclamen les empreses i els treballadors, que és poder treballar en un entorn adequat", afegeix el vicepresident segon. El parc de polígons industrials de Barcelona es troba en una situació semblant als de la resta del país, on es posa de manifest un important grau "d'obsolescència", perquè es tracta d'entorns creats fa 40 anys. "Les coses han canviat tant en aquests 40 anys, que ara era el moment de fer aquesta aposta important", subratlla Castells.

 

 

"Cada país és un cas —apunta el vicepresident segon—, però el que ha passat en el nostre és que les trames urbanes de les ciutats estan molt ben cuidades i tenim els polígons oblidats, per tant, esperem que aquest pla serveixi per sensibilitzar sobre la necessitat de cuidar els llocs que generen activitat econòmica", apunta Castells. Aquest pla de modernització de polígons s'inclou al Pla d'Actuació de Mandat de la Diputació de Barcelona (PAM) 2016-2019 que preveu, entre els sis objectius estratègics, el d'impulsar l'estructura productiva local i el foment de l'ocupació.

 

Comentaris