El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Associació de Banquers Britànics veu "problemàtic" un model de caixes com el de Catalunya
  • CA

El model bancari de Catalunya, on predominen les caixes petites o mitjanes, és “problemàtic” en moments de crisi econòmica com l’actual. És l’opinió de la directora de l’Associació de Banquers Britànics (BAA), Angela Knight, que ha assegurat en una entrevista amb l’ACN que les dificultats de les caixes en els darrers anys demostren que “la mida pot ser problemàtica en temps difícils”. “Si només et concentres en una zona molt petita, encara que sigui important, tens menys habilitats per controlar un moment difícil que les que tindries amb inversions i una exposició més àmplies”, ha argumentat Knight. Segons la representant dels banquers britànics, “calen canvis en el model de caixes”.

“Els bancs petits, i particularment les caixes, han patit moments molt durs durant la crisi”, ha explicat Knight, que ha destacat que la situació no ha estat només dolenta a Europa, sinó també als Estats Units. “Allà encara tanquen cada setmana al voltant de 5 o 6 bancs petits”, ha recordat.

Segons Knight, la crisi bancària demostra que “la mida” de les entitats financeres és “problemàtica”. La directora del BAA creu que les caixes com les de Catalunya han d’intentar desenvolupar “l’habilitat d’accedir a formes alternatives de finançament, no només els estalvis” dels seus clients.

Knight compara el model de caixes de Catalunya i l’Estat espanyol amb el que al Regne Unit es coneix com a “building societies”. A Anglaterra, aquestes entitats bancàries “han estat predominantment involucrades amb el mercat immobiliari” i, tot i que segons Knight la crisi de la vivenda al Regne Unit no ha estat tan severa com a l’Estat espanyol, s’han hagut de prendre mesures. “Aquestes entitats s’han trobat amb dificultats i per tant les més grans les han absorbit, hi ha hagut fusions, i potser encara n’hi haurà més”, destaca.

Quan Knight analitza altres països, com Catalunya, creu que s’ha d’aplicar el mateix model que amb el Regne Unit. “Hi ha una mida que és probablement necessària”, reitera, i afegeix que cal “diversificació” de les activitats bancàries en aquelles entitats que tradicionalment s’han concentrat en zones de clients molt concretes.

Segons ella, el procés de fusions es positiu perquè “al final, els bancs troben maneres de continuar oferint un servei proper als clients”. “No serà una època fàcil per ells, però certament calen canvis en el model de caixes, així com també en altres sectors de la indústria bancària”, ha indicat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa