El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Instituto Coordenadas vol canviar el mètode de recuperació de l’IVA de les factures no cobrades
  • CA

L’Instituto Coordenadas de Gobernanza y Economía Aplicada ha destacat aquest dijous que un dels impactes que està tenint la pandèmia de la Covid-19 és “l’increment exponencial d’impagaments i retards en els serveis comuns que multitud de famílies tenien contractats, provocats per les situacions de pèrdua de feina, Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERO) i reducció quan no desaparició de l’activitat econòmica”, per la qual cosa ha demanat agilitar el procediment de recuperació de l’IVA de les factures no cobrades.

Així ho ha indicat el seu ‘Grup d’Anàlisi sobre nous escenaris econòmics i socials’, on s’assenyala que “en aquests moments hi ha milions de factures de consum d’electricitat, telecomunicacions, energia, aigua, assegurances, comunitats, serveis de vigilància i seguretat, de centres d’ensenyament, de gimnasos, lloguers, serveis professionals i de molts altres petits negocis en situació d’impagament o d’ajornament”.

Per al grup d’experts de l’Instituto Coordenadas, que ha comparat la situació respecte a altres països de l’entorn europeu, això suposa “un llast que limita la justa competència” i considera “ineludible” un canvi “radical” en el procediment de recuperació de l’IVA repercutit en factures no cobrades, “abans que aquesta situació determini sancions comunitàries per a Espanya”.

Només en el sector de telecomunicacions, ha ressaltat l’entitat, les pròpies empreses estimen que hi ha mig milió de factures en aquesta situació, mentre que les companyies elèctriques haurien provisionat prop de 400 milions d’euros per a afrontar els impagaments dels seus clients. Així mateix, ha destacat que fora de l’àmbit domèstic, el que cosa suposa activitat econòmica ordinària, hi ha ja prop de 800.000 empreses que no poden fer front als seus pagaments habituals, per la qual cosa “la morositat pot convertir-se en sistèmica en el teixit empresarial, amb conseqüències demolidores”.

En aquest context, l’Instituto apunta que “tant en l’esfera domèstica com en l’empresarial hi ha mesures per a pal·liar aquesta situació” i que “el fet és que darrere de cada impagament hi ha una factura emesa per l’empresa prestadora del servei en la que s’ha inclòs el corresponent percentatge d’IVA i una declaració i consegüent ingrés en l’Agència Tributària de l’impost, import que per tant s’anticipa per les companyies a l’Estat amb independència que finalment el client pagui o no la factura”.

“Hisenda ha ampliat en uns certs casos els terminis per a la realització de les corresponents declaracions tributàries i és evident que una part d’aquestes factures només estan en fase de retard en el pagament, però la veritat és que un alt percentatge quedaran impagades definitivament”, destaca.

Sobre aquest punt, l’Instituto afegeix que “aquí comença el calvari de les societats i autònoms per recuperar aquest IVA de factures no cobrades, seguint al peu de la lletra el que assenyala l’article 80.4 de l’actual Llei de l’IVA”. Sobre aquest procediment, el considera “costós, farragós i molt dilatat en el temps, amb esperes de 15 mesos, quan no comprovacions de bases que esgoten els recursos de gestió de les empreses i, només per a factures per a companyies i que impossibilita directament el cobrament en el cas de factures a particulars per import inferior a 300 euros, un fet especialment nociu en el cas de les pimes i que d’acord amb el Tribunal Europeu de Justícia és contrari al dret comunitari perquè impossibilita directament la recuperació de l’IVA en aquest supòsit, convertint-se en una nova càrrega impositiva no determinada legalment”.

Al seu judici, es tracta d’un procediment “moltes vegades lligat a situacions concursals que s’eternitzen en el temps i que contravé també el que està exposat per la jurisprudència del Tribunal de la UE, que ja ha dictaminat que un Estat membre no pot supeditar la reducció de la base imposable de l’impost sobre el valor afegit al caràcter infructuós d’un procediment concursal quan aquest procediment pot durar més de deu anys”.

Per tot això, el grup d’experts ha assenyalat que “cal aprofitar el problema actual de creixement de la morositat i d’increment dels impagaments en un entorn de situació excepcional que anima a promoure canvis per a abordar aquesta qüestió amb perspectiva de futur”.

En concret, els experts de l’Instituto recomanen superar els procediments judicials o el recurs a la fe notarial en casos excepcionals, ampliar el model de recuperació sense límit de quantia (el requisit més onerós) a totes les factures, siguin emeses a empreses o particulars.

Per a l’Instituto, “és absurd que aquesta Hisenda Pública recapti milions d’euros procedents d’un impost sobre activitats que no s’han pagat traslladant el cost a les empreses per a les quals l’IVA, d’acord amb el que s’estableix tant en la Directiva d’IVA com en la nostra pròpia llei interna, hauria de ser completament neutre i no penalitzar el resultat”.

Per al vicepresident executiu de l’Instituto Coordenadas, Jesús Sánchez Lambás, “estem davant d’una oportunitat singular per a reformar una qüestió que llastra greument a empreses i autònoms i que exigeix una urgent reforma per raons de justícia distributiva i de competència”. “Cal retornar aquests diners a les empreses que l’han avançat abans de tres mesos; la Hisenda Pública no pot ser incentivadora de la morositat i de l’ofec financer de les empreses i autònoms, sense base legal”, ha afegit, per a concloure denunciant que Hisenda manté “uns procediments arcaics en el segle XXI, quan és el departament de l’Estat més privilegiat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa