El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Indra anuncia un ERTO per a part de la plantilla i una rebaixa del sou per a la resta
  • CA

Indra ha comunicat aquest divendres a la representació legal dels treballadors a Espanya l’inici del procediment d’una sèrie de mesures temporals, com un ERTO per a una part de la plantilla i una rebaixa de sou per a la resta, amb les quals busca fer front a l’impacte negatiu del Covid-19 en els seus ingressos, de cara “a garantir les seves capacitats, la seva orientació al creixement i el manteniment d’ocupació quan l’economia es recuperi i la situació retorni a la normalitat”.

En un comunicat, considera “molt important” preservar tota l’ocupació i les seves capacitats per al futur i, per això, ha plantejat aquestes mesures temporals que permeten mitigar els impactes del Covid-19 “perquè no condicionin el futur de la companyia i així preservar l’ocupació i les capacitats, evitant haver de prendre decisions més dràstiques en el futur, que sí que comprometrien la recuperació de la companyia i afectarien l’ocupació i a les capacitats de Indra”.

La companyia destaca que aquestes mesures tenen “un alt component equitatiu” i, amb elles, intenta “minimitzar l’impacte en el conjunt dels seus professionals a Espanya”, en suposar la distribució de la càrrega entre tots ells, independentment que els efectes del Covid-19 no siguin iguals en totes les àrees d’activitat.

L’Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) proposat afectaria una part de la plantilla a Espanya i es començaria a aplicar gradualment en funció de les necessitats, amb pesos diferents en les diferents àrees del grup. L’ERTO seria majoritàriament en la modalitat de reducció de jornada.

UNS DEU MIL EMPLEATS COM A MÀXIM PODRIEN VEURE’S AFECTATS

Fonts pròximes a la negociació han indicat a Europa Press que el nombre màxim de treballadors que podrien veure’s afectats per l’ERTO en qualsevol de les seves dues modalitats és de 10.000 persones, la qual cosa suposa aproximadament un terç de la plantilla de la companyia.

A més, s’aplicaria una rebaixa salarial a tots els empleats no afectats per l’ERTO. Aquesta tindria un impacte creixent, proporcional al sou, començant en el 5% i pujant de manera gradual fins a acabar en el 25% per al cas del president de la companyia, així com per a la retribució del consell.

Aquesta rebaixa salarial no s’aplicaria als empleats amb sous per sota de 25.000 euros anuals, ni tampoc a aquells empleats que no estiguin per sobre de les taules de conveni.

CAIGUDA DE LA DEMANDA

L’empresa de tecnologia i consultoria assenyala que aquestes mesures temporals han estat preses davant “la caiguda de la demanda d’alguns clients i la impossibilitat d’executar certs projectes a l’estranger”.

“L’expansió de la malaltia està tenint un impacte evident en nombrosos sectors productius, en alguns casos afectant de manera determinant a la capacitat de certs clients de mantenir la seva activitat tradicional”, incideix l’empresa.

En aquest context, Indra apunta que la demanda de serveis que tradicionalment presta a aquests clients està baixant, afectant el negoci que té amb ells.

A més, afegeix que les limitacions a la mobilitat a Espanya i entre països també està impactant a la seva capacitat productiva, afectada per retards i disrupcions en la cadena de subministraments. Aquestes limitacions també estan impedint l’execució de projectes a l’estranger, així com completar les proves de recepció o posada en marxa de productes ja pràcticament acabats per a algun dels seus principals clients.

“Encara que aquestes circumstàncies no derivin normalment en una cancel·lació de contractes, sí suposaran retards d’aquests, la qual cosa afectarà la capacitat de la companyia de facturar, reconèixer ingressos i cobrar”, explica.

Així mateix, afegeix que la naturalesa dels seus negocis fa que una part molt significativa de la seva base de costos sigui fixa, la qual cosa fa necessari gestionar aquesta base de costos per a poder assegurar les capacitats i l’ús de la companyia en el llarg termini.

En aquest sentit, recorda que en les últimes setmanes ha adoptat mesures extraordinàries en forma d’estalvi de costos que s’han aplicat en tots els seus departaments comercials, de producció i corporatius.

Les mesures temporals comunicades aquest divendres a la representació legal dels treballadors se sumen a aquestes i faciliten “una major i més eficaç capacitat de resposta” per a afrontar els impactes ja produïts i anticipar l’evolució previsible de la situació creada pel COVID-19.

TRANSFORMACIÓ D’INDRA

Indra subratlla que en els últims temps ha protagonitzat una transformació “profunda i completa“, que s’ha reflectit en una millora significativa de les seves dades financeres i de la generació de capacitats i d’ocupació, la qual cosa li permet tenir un potencial de creixement futur molt atractiu.

Com a exemple, Indra ha duplicat la seva inversió i, en concret, la relacionada amb I+D+i ha passat del 5% al 7% de les seves vendes. A més, ha generat més de 3.000 ocupacions netes a Espanya en els últims dos anys, contractant més de 7.000 joves i internalitzant al voltant de 1.000 subcontractats.

“Gràcies a l’evolució positiva del seu negoci i a la potenciació de les seves capacitats, Indra és una companyia amb un alt potencial de generació i manteniment d’ús d’alt valor relacionat amb la innovació i la tecnologia en els pròxims anys”, afirma.

En aquest sentit, afegeix que els nous programes de Defensa i les capacitats digitals i de ciberseguretat, entre altres capacitats, suportaran gran part d’aquest creixement. “Per això, per a Indra és fonamental preservar tota l’ocupació i les seves capacitats intactes per al futur”, agrega.

CCOO REBUTJA LA REBAIXA SALARIAL

Per part seva, CC.OO. d’Indústria estima que entorn de la meitat d’uns gairebé 6.000 treballadors de la companyia es veuran afectats per l’ERTO durant almenys tres mesos, i ha rebutjat la mesura de reducció salarial proposada per a la resta d’empleats.

Gerardo Cortijo, responsable sectorial de béns d’equip i membre de la Comissió Executiva Federal de CCOO d’Indústria ha recordat en un comunicat que Indra és una empresa amb gairebé el 20% de l’accionariat públic i el principal client del qual és el propi Estat i les seves diferents administracions, “i ha d’actuar com a tal”.

En aquest sentit critica que davant la situació històrica del país degut al Covid-19, amb una crisi sanitària i de subministraments en les quals altres empreses i col·lectius estan aprofitant per a ajudar, dissenyant i fabricant material metge i de protecció, Indra Sistemes “mira cap a un altre costat”. “Moltes empreses estan treballant perquè el proveïment de la població sigui el necessari, però Indra no sols no ajuda, sinó que el primer que fa és mirar la caixa i demanar-li diners als treballadors, a través de manar-los a l’atur i estalviar-se els diners dels salaris”, ha qüestionat Gerardo Cortijo.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa