El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Govern, sindicats i patronals signen el nou Acord Interprofessional de Catalunya
  • CA

 

El Govern, els sindicats majoritaris (UGT i CCOO) i les patronals Foment del Treball, Pimec i Fepime han signat aquest dilluns el nou Acord Interprofessional de Catalunya (AIC). El president de Pimec, Josep González, ha qualificat l’acord d'”eina util” per millorar la competitivitat de l’economia i el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, ha assegurat que aquest ha de ser un “punt d’inflexió” per “acabar amb la desigualtat i la precarietat al mercat laboral”. Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat que espera que aquest acord “permeti corregir els problemes” del mercat laboral. Torra també ha demanat més “competències” en matèria laboral i els sindicats l’han instat a desenvolupar les que el Govern ja té.

 

El president de la Generalitat ha qualificat el nou AIC de “pas endavant” i ha dit que era “necessari” per tal de “corregir els problemes que hi ha al mercat laboral”. Torra ha afirmat que l’economia catalana està “en el primer nivell” a nivell europeu, però ha reconegut que encara hi ha problemes que s’han de resoldre, com la igualtat en el mercat laboral entre homes i dones o l’atur juvenil. 

 

Torra ha dit que l’evolució del mercat de treball a Catalunya és “bona”, però ha admès que hi ha situacions “inadmissibles” de persones en risc de pobresa. “Catalunya ha de tenir un mercat laboral que integri tothom”, ha subratllat. 

 

Pel que fa als sindicats, el secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, ha dit que és important que s’iniciï el curs amb un acord, però ha destacat que ara aquest “s’ha de complir”. “Esperem que s’hagi trencat definitivament el camí de la precarietat i salaris baixos”, ha assegurat Ros. El secretari general de la UGT a Catalunya ha subratllat que l’acord té l’objectiu de “recuperar els salaris”, però ha reconegut que ara s’ha d'”aplicar conveni col·lectiu a conveni col·lectiu”. 

 

El secretari general de CCOO a Catalunya ha assegurat que el nou AIC pretén “corregir els desequilibris causats per la gestió de la crisi”, així com anticipar-se a altres qüestions que afecten el mercat laboral, com la indústria 4.0. D’altra banda, ha afirmat que l’acord ja té “efectes concrets” i ha recordat que els convenis que s’han signat després de l’acord entre sindicats i patronals inclouen increments salarials més alts dels que s’havien assolit en els darrers anys. 

 

Pacheco ha assegurat que l’AIC “referma” les demandes dels sindicats pel que fa a les millores dels salaris dels treballadors. A més, ha remarcat que l’acord entre les parts s’ha fet en un “espai de concertació” i de “reconeixement de les diferències” entre els sindicats i les patronals. Tanmateix, ha destacat que l’acord sobre el nou AIC s’ha pogut assolir gràcies a la “voluntat” de totes les parts. 

 

Pel que fa a les patronals, el president de Pimec ha dit que el nou AIC suposa una “millora en el marc de les relacions laborals”. González també ha remarcat que l’acord s’ha aconseguit gràcies a l'”esforç” de tots els agents socials implicats que, malgrat que tenen “punts de vista diferents”, han estat “capaços d’arribar a punts de coincidència”. També ha dit que l’acord sobre l’AIC hauria de ser un “exemple” per a “altres negociacions”. 

 

El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, s’ha mostrat “molt satisfet” per l’acord sobre l’AIC al qual han arribat els sindicats i les patronals. Ha considerat que es tracta d’una “actualització de l’economia i del model de relacions socials” davant d’un període en el qual hi haurà canvis en els “equilibris” en el mercat de treball. En aquest sentit, Gay de Montellà ha insistit en la necessitat que l’economia catalana “plantegi nous models” laborals per tal que sigui “potent” en els pròxims anys. 

 

La presidenta de Fepime, Maria Helena de Felipe, ha dit que el nou AIC “aborda temes nous” i ha qualificat l’acord de “valent”. A més, ha destacat que les empreses tenen “dificultats per trobar personal qualificat” en la formació professional i ha demanat que es destinin més esforços a fomentar aquest tipus de formació. 

 

Els líders dels sindicats majoritaris i de la patronal Pimec veurien de manera “positiva” que el Govern tingués més competències en matèria laboral. El secretari general de la UGT a Catalunya ha assegurat que els “agradaria” que el Govern tingués més competències en l’àmbit laboral, però ha subratllat que un cop es tenen s’han d'”exercir bé”. “Està molt bé demanar competències, però les competències s’han d’exercir i exercir bé”, ha dit Ros. 

 

El secretari general de CCOO a Catalunya ha demanat al Govern que “exerceixi” les competències que ja té i ha criticat la seva inacció davant algunes mesures que podria haver dut a terme. “El Govern té la capacitat d’intervenir directament en la Formació Professional i encara no tenim una proposta concreta”, ha criticat. Tanmateix, ha dit que el sindicat està a favor de “seguir avançant en un marc d’autogovern i en la construcció d’un marc de relacions laborals a Catalunya”. 

 

Per la seva banda, el president de Pimec ha explicat que “tot el que puguin ser competències que tingui la Generalitat per desenvolupar acords que siguin bons per als treballadors i la competitivitat de les empreses són positives”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa