L'Eurogrup es torna a reunir sense la proposta de reconstrucció de la Comissió

Els ministres de Finances centren la trobada en fer un "repàs" de les mesures ja acordades

L'Eurogrup es torna a reunir sense tenir la proposta de reconstrucció econòmica de la Comissió Europea sobre la taula, que inicialment s'esperava per al sis de maig i finalment s'ha ajornat fins al 27 d'aquest mes. A falta de noves propostes, els ministres de Finances de l'eurozona centren la trobada per videoconferència en fer un "repàs" de les mesures ja acordades, que mobilitzen 540.000 milions d'euros en ajudar a estats, empreses i treballadors. En l'últim Eurogrup, els titulars de Finances van arribar a un acord sobre les condicions per accedir al fons europeu de rescat (MEDE), a través del qual els estats podran accedir fins al 2% del seu PIB per finançar la despesa sanitària per la covid-19 i per a "prevenció" sense una troica.

La reunió comença amb un intercanvi sobre les perspectives econòmiques amb la presidenta de la comissió d'Economia de l'Eurocambra. Posteriorment se sumen a la trobada els ministres de finances de tota la Unió Europa per "fer un repàs" sobre les mesures econòmiques ja adoptades per fer front a la crisi pel coronavirus en una primera fase.

Finalment, els titulars de Finances faran un "debat estratègic" sobre les "prioritats" per impulsar l'economia després de la crisi. Això és el que s'espera que posi sobre la taula l'executiu europeu amb la seva proposta.

 

A l'espera del pla de la Comissió

Malgrat que la presentació de la proposta per a la recuperació de la Comissió es preveia per al sis de maig, finalment l'executiu europeu l'ha ajornat fins al 27 d'aquest mes. En una intervenció a l'Eurocambra, la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, va anunciar que el pla econòmic en què està treballant inclou "inversions públiques clau" i instruments per finançar "noves inversions estratègiques" i per donar solvència a empreses que s'han vist afectades per la crisi de la covid-19.

 

La proposta econòmica de la Comissió, que no ha detallat encara ni quin volum tindrà ni quina quantitat estarà destinada als estats a través de transferències i quina a través de préstecs, està basada en tres pilars i el primer, centrat a ajudar els estats a recuperar-se, serà el que inclogui el gruix del fons, segons va anunciar Von der Leyen.

En la seva intervenció a l'Eurocambra, la presidenta de l'executiu europeu va assegurar que algunes de les inversions estaran disponibles a partir d'aquest any i que el fons estarà centrat en les "grans necessitats a curt termini i concentrat en els primers anys de la recuperació".

 

Comentaris