L'Eurocambra amenaça de vetar el pressupost de la UE acordat pels 27

Els eurodiputats inicien dijous el debat per afrontar la negociació del pla de recuperació amb el Consell

L'Eurocambra celebrarà un ple extraordinari aquest dijous per prendre una posició sobre com afrontar la negociació del pla de recuperació amb el Consell. Després que els estats hagin acordat la creació d'un fons de recuperació de 750.000 milions d'euros i un pressupost europeu per als pròxims set anys d'1,074 bilions, l'equip negociador de la cambra ha advertit a través d'un comunicat que l'aprovació del pressupost plurianual no està "garantida" perquè consideren "inacceptables" les "retallades". L'Eurocambra votarà dijous una resolució política que marcarà la posició de la cambra davant la negociació. Un dia abans, el president de l'Eurocambra, David Sassoli, es reunirà amb els presidents dels grups parlamentaris.

L'equip negociador de l'Eurocambra celebra que els líders de la Unió Europea hagin acordat la creació del fons de recuperació, el qual consideren "un pas important cap a una Unió més ambiciosa". També celebren l'acord dels líders per fer que la Comissió s'endeuti per finançar la recuperació. Per contra, l'equip negociador de l'Eurocambra critica que els 27 hagin "retallat" el pressupost per als pròxims set anys a 1,074 bilions, molt per sota del que demanen els eurodiputats. "El Parlament no pot acceptar els sostres proposats perquè implica renunciar a objectius a llarg termini de la Unió Europea i a la seva autonomia estratègica", apunten en un comunicat, en el qual demanen més diners per als programes europeus.

 

D'altra banda, l'equip negociador de l'Eurocambra critica la manca de claredat en l'acord dels líders sobre els nous recursos propis. "La Unió Europea està ara capacitada per emetre deute, però no sabem del cert com es pagarà", subratlla l'equip negociador, que remarca que la inversió en la recuperació "no pot perjudicar els contribuents nacionals".

Finalment, l'equip negociador del Parlament es mostra "completament en contra de la rebaixa del mecanisme" per suspendre els fons europeus als estats que no respecten l'estat de dret. "Aquesta qüestió no s'ha de treure, sinó abordada ara", apunten. "El Parlament continua preparat per començar immediatament les negociacions per assolir un millor acord per a Europa", assenyalen els eurodiputats.

 

Comentaris