El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els ‘riders’ de Deliveroo, en peu de guerra
  • CA

 

Els repartidors a domicili (‘riders’) de la companyia Deliveroo estan en peu de guerra per exigir una millora de les condicions laborals, seguint l’exemple de la batalla que pels mateixos motius fa mesos que s’ha iniciat a altres països com ara el Regne Unit. Els ‘riders’ de Barelona tenen previst tallar el carrer Aragó aquest divendres a l’altura de la plaça Letamendi, a partir de les 10 hores, i el 2 de juliol estudien la possibilitat de fer una vaga. Els repartidors van constituir-se en plataforma després de comprovar que l’empresa “no complia amb els objectius” laborals que havia promès, explica a ‘El Món’ un dels integrants de la Plataforma RidersxDerechos de BCN, Txiqui Blasi.

 

Els repartidors treballen en règim d’autònoms i, a canvi, l’empresa els assegura un mínim d’hores de feina a la setmana, entre 20 i 30, però els treballadors denuncien que l’acord s’està incomplint. Així mateix, es queixen perquè treballen “sense cap tipus d’assegurança” i perquè l’empresa “no té cap responsabilitat” sobre els treballadors. Davant d’aquesta situació, un grup de 130 repartidors es van reunir per fer arribar una carta a l’empresa amb set reclamacions i condicions “mínimes” que s’haurien d’aplicar.

 

  

Reclamen, entre altres condicions, un mínim de 20 hores de feina a la setmana perquè els pugui sortir a compte treballar com a autònoms, i també exigeixen un plus d’antiguitat (tenint en compte que la quota d’autònoms va incrementant). De la mateixa manera, els treballadors demanen a l’empresa que es reguli tota aquesta situació, però de moment no han obtingut resposta. “L’empresa va respondre individualment amb un correu als treballadors, però no la carta, assegurant que no respondrien a una demanda en bloc”, explica Blasi.

 

Aquest integrant de la plataforma —que s’ha convertit en secció de la Intersindical Alternativa de Catalunya— assegura que la companyia “no ha donat cap tipus de senyal de voler reunir-se” amb els treballadors, encara que els ha convidat a participar en sessions amb una consultora externa per recollir-ne les opinions. “El que pretenen és mirar cap a un altre cantó i fer veure que ens estan escoltant”, diu Blasi.

 

1.200 euros bruts per 30 hores a la setmana

 

El perfil dels repartidors és divers, tant hi ha estudiants com pares de família. Treballant 30 hores a la setmana es poden cobrar 600 euros quinzenalment, això suposa uns 1.200 euros al mes, dels quals han de descomptar la quota d’autònoms, el 20% de l’IRPF de la declaració trimestral i l’IVA, explica Blasi.  Així doncs, al repartidor li poden quedar uns 800 euros nets.

Ara per ara, l’empresa els garanteix que per cada hora que estiguin disponibles, cobraran com si haguessin atès dues comandes. Però aquesta condició canviarà a partir del 9 de juliol amb la signatura d’un nou contracte que estableix que només cobraran per comanda atesa i no per la disponibilitat, afirma Blasi. “El que està passant és que volen seguir-nos tenint compromesos, però en canvi no ens asseguren cobrar per les hores que treballem. Els interessa que competim entre nosaltres i no pagar-nos per la feina que estem fent”, lamenta.

Amb la marxa que es farà aquest divendres, els repartidors volen reivindicar “sortir de la precarietat absoluta” i rebutjar la legitimació dels “contractes escombraria”. L’empresa, diu Blasi, “s’està beneficiant” d’una alta rotació i manifesta que la situació que es viu a Deliveroo es reprodueix en altres empreses del ram, com és ara Glovo. Alguns repartidors d’aquesta altra empresa i d’altres estan participant també a les seves assemblees per mirar d’emprendre accions conjuntes.

 

Deliveroo, una empresa amb a seu a Londres, va aterrar a Barcelona i Madrid el 2015. Aquell any també va iniciar activitat a Dubai, Hong Kong, Singapur, Melbourne i Sidney. En aquell moment l’empresa va dir que la clau de l’èxit del seu model de negoci es basa en una selecció de restaurants de qualitat i un lliurament a domicili ràpid. Al Regne Unit, l’empresa s’enfronta també als repartidors perquè es nega a considerar-los treballadors i reivindica que es tracta d’autònoms.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa