El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els dos mesos de ‘procés’ que l’IBEX va viure perillosament
  • CA
L'arribada de la República
L’arribada de la República | Jordi Borràs

 

La por, les expectatives reals o irreals, l’eufòria temporal o simplement la intuïció. La presa de decisions dels inversors de borsa té més un component psicològic que no pas econòmic. I això explica per què els valors cotitzats viuen en un permanent Dragon Khan, una muntanya russa d’emocions econòmiques que situen una empresa entre els valors més preuats i l’endemà en la riota del parquet. En el cas de l’IBEX-35, ha encadenat deu jornades de pèrdues consecutives, i des que l’Estat espanyol va iniciar una ofensiva judicial i repressiva contra el Govern català per intentar impedir el referèndum de l’1 d’octubre, que l’indicador borsari ha tingut dies dramàtics i dies de gran creixement, en funció dels esdeveniments polítics –o l’expectativa de què podria passar- relacionats amb el procés d’independència. I no pas perquè aquests fets hagin tingut un impacte directe en l’economia, sinó, simplement, pel factor por o el factor expectativa. Repassem com l’IBEX-35 ha recollit els moments clau dels darrers dos mesos de la política catalana, i també madrilenya.

 

 

20 de setembre: Setge a la Generalitat i detencions de càrrecs

L’inici de la repressió de l’Estat a Catalunya, amb el setge a les conselleries i la detenció de diversos càrrecs del Govern relacionats amb el referèndum va tenir una primera resposta a la borsa. Aquell dia tancava en vermell, amb pèrdues de 90 punts bàsics.

 

2-O: L’endemà de les càrregues policials contra els votants

El dia del referèndum, la policia espanyola va colpejar i ferir un miler de ciutadans que volien votar. Les imatges van fer la volta al món i la comunitat internacional va avisar Mariano Rajoy que els conflictes no es podien resoldre amb violència. El risc de conflicte social i els plans del Govern de donar compliment al mandat de les urnes van fer que l’endemà l’IBEX-35 acabés perdent un 1,21% (10.255 punts). I aquell dia, la prima de risc espanyola es va disparar.

 

3-O: Aturada de país, sense repercussió a l’IBEX

Dos dies després de la repressió policial, es va convocar una aturada de país. L’impacte polític va ser notable, però en aquesta ocasió, les empreses cotitzades no van patir. Aquell dia, l’IBEX va tancar amb un 0,02% de creixement (10.257 punts).

4-O: El president Puigdemont anuncia una compareixença al Parlament

Dia negre per a l’IBEX-35. El dia en què el president anuncia que el dia 10 compareixerà al Parlament per parlar sobre els resultats de l’1-O (es va donar per fet que es declararia la independència), l’indicador borsari registra la caiguda més important des de l’anunci del Brexit britànic. Va perdre un 2,85%, i els bancs catalans, el Sabadell i Caixabank, van caure més d’un 5%. A partir d’aquell dia, agències de qualificació van emetre informes sobre el possible impacte que podria tenir una declaració d’independència en l’economia espanyola. El dia abans, Felip VI traslladava un missatge als ciutadans espanyols amb un to clarament amenaçador cap a les institucions catalanes. Curiosament, les paraules del monarca no només no van tranquil·litzar els inversors, sinó que van disparar la incertesa sobre la situació política a Catalunya. L’IBEX perdia 292 punts bàsics i queia fins als 9.964 punts. Un mínim que feia retrocedir la borsa fins el març del 2017, quan va tocar fons amb 9.978 punts.

 

El president Puigdemont, el dia que el Parlament declara la independència
El president Puigdemont, el dia que el Parlament declara la independència | Jordi Borràs

5-O: El Banc Sabadell fa un gest de suport a Rajoy i trasllada la seu social

El Banc Sabadell va voler ser la primera companyia cotitzada catalana a donar suport a la política del PP de pressionar Catalunya per la via econòmica, i va anunciar que traslladava la seva seu social a Alacant per protegir els seus clients. Va argumentar que els dipòsits podrien perillar per la inestabilitat política –un argument que diversos experts van desmentir-, després que el banc registrés pèrdues els darrers dies a la borsa. Després de l’anunci, el banc va recuperar un 6% i l’IBEX va tancar per sobre dels 10.000 punts. Caixabank va seguir la mateixa estratègia, i va recuperar un 4,9%. La borsa tancava amb 10.214 punts i recuperava gairebé íntegrament les pèrdues del dia abans.

 

10 d’octubre: S’ha declarat la independència?

Aquest dia, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, compareix al Parlament per anunciar que assumeix la construcció de la República, però demana al Parlament que suspengui els efectes de l’1-O de forma temporal per poder negociar amb Madrid. Després, els diputats de JxSí i de la CUP signen una declaració d’independència. Va ser una jornada de confusió –la borsa va tancar a les 17.30h, abans que el president comparegués al Parlament-, que va acabar amb pèrdues del 0,92% i amb l’IBEX en 10.142 punts.

Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, en el moment de la seva arribada a l’Audiència Nacional | ACN

11 d’octubre: Madrid amenaça amb el 155

Davant la confusió, el govern espanyol demana a Carles Puigdemont que aclareixi si ha declarat o no la independència. Vol un aclariment per escrit, i l’amenaça que si no li satisfà la resposta, aplicarà l’article 155 de la Constitució espanyola per controlar el país. L’avís de Rajoy es tradueix confiança a la borsa, que tanca amb un 1,34% de benefici i situa l’indicador en 10.278 punts.

 

16-17 d’octubre: L’empresonament dels ‘Jordis’

L’Audiència Nacional espanyola decreta presó provisional per als ‘Jordis’, acusats d’un delicte de rebel·lió. Passen tot el dia declarant, i l’IBEX acaba en 10.181 punts. L’endemà, després de la primera nit a la presó, l’indicador borsari reacciona a l’alça, amb 10.216 punts.

 

19 d’octubre: Puigdemont no afluixa  

El president Puigdemont respon a la Moncloa que “si l’Estat persisteix en impedir el diàleg i en continuar la repressió, el Parlament podrà procedir, si ho estima oportú, a votar la declaració formal de la independència que no va votar el 10 d’octubre”. Més incertesa. L’IBEX cau als 10.197 punts, a l’espera que Madrid expliqui si pren mesures contra la Generalitat iniciant les tràmits del 155.

 

Mariano Rajoy | ACN

 

26 d’octubre: Rumors d’eleccions autonòmiques

El dia es desperta amb la suposada decisió del president de fer marxa enrere i convocar eleccions autonòmiques. Un rumor que s’allarga fins que Puigdemont ofereix una compareixença a les 17h en què comunica que l’Estat no garanteix els acords presos i convoca el ple de la independència per a l’endemà. Com que la borsa tancava a les 17.30h, els inversors ja havien donat per bona la notícia d’eleccions, i l’IBEX-35 va pujar 194 punts, fins a situar-se en els 10.347 punts.

 

27 d’octubre: El dia de la República

El Parlament aprova la declaració d’independència, i en les hores prèvies a la votació, cap a les 15h, la borsa cau en picat per la incertesa que causa en els inversors aquest moviment polític i perd un 2%. 30 minuts després, el Senat espanyol aprova l’aplicació del 155 contra Catalunya, fet que frena una mica la caiguda i la deixa en un 1,45% (10.197 punts).

 

30 d’octubre: El 155 ja és una realitat

Després d’un consell de ministres per detallar l’aplicació del 155 dissabte 28 d’octubre, que inclou dissoldre el Parlament i cessar el Govern de Catalunya, l’IBEX-35 torna del cap de setmana amb un creixement del 2,44%. Els inversors consideren que Madrid ha pres el control de la situació. L’indicador espanyol tanca amb 10.446 punts, un màxim que no s’assolia des de l’agost.

 

Els consellers que han declarat a l’Audiència Nacional espanyola | ACN

 

1 de novembre-14 de novembre: L’empresonament dels consellers i la caiguda en picat de l’IBEX

La tensió política creix i sorgeixen algunes veus internacionals que denuncien la desproporció de l’Audiència Nacional espanyola empresonant vuit consellers del Govern, mentre que el president i quatre consellers més són a Bèlgica. L’endemà de l’empresonament, l’IBEX perd un 1% i cau fins a nivells de setembre perdent 100 punts bàsics. Tanca el dia 3 amb 10.357 punts. Des del dia 1 de novembre i fins el dia 14, la borsa espanyola perd més de 500 punts bàsics i torna a caure per sota dels 10.000 punts.

 

Del 15 al 20 de novembre: Les llistes electorals per al 21-D estan registrades

Els presos polítics continuen a la presó però el jutge belga ha ajornat la decisió sobre la petició d’arrest internacional contra el president i els consellers que són a Brussel·les. La borsa es manté oscil·lant entre els números vermells, i per sota dels 10.000 punts, i una tímida revifada, encara molt lluny dels 10.400 punts que necessita l’IBEX durant algunes jornades consecutives per demostrar que es recupera del daltabaix.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa