El govern espanyol avisa Mas que l'objectiu de dèficit "no és negociable"

Ocaña afirma que cada territori ha d'escollir la seva combinació d'instruments per complir els objectius marcats

El secretari d'Estat d'Hisenda i Pressupostos, Carlos Ocaña, ha advertit aquest dimarts que l'objectiu de baixada de dèficit per a Catalunya del 2,4 a l'1,3% del PIB "no és negociable", en resposta a l'opinió de la Generalitat que resulta impossible el compliment.

Després de comparèixer davant la comissió de Pressupostos del Congrés, Ocaña ha declarat que en aquest moment es treballa en el pla de reequilibri econòmico-financer del territori amb un objectiu que "no és canviable ni negociable" i en el qual, fins on ell sap, també està implicada Catalunya.

Però ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, va afirmar que "només hi ha una forma de fer-ho, que és destrossant-ho tot" i va puntualitzar que "això no ho farem, no ens hem tornat bojos".

Segons Ocaña, cada comunitat ha d'elegir la seva combinació d'instruments per complir els objectius marcats per evitar que es reprodueixi l'excés de despesa de l'any 2010, però el que està clar és que "han d'adoptar mesures".

Durant la comissió, el secretari d'Estat ha recordat al portaveu de CiU, Josep Sánchez Llibre, que el 30% del pressupost de les comunitats autònomes no es destina a partides socials, sinó a "inversions d'allò més divers" en consorcis, empreses públiques, etcètera.

"I si nosaltres estem fent uns ajustos importants en aquestes partides, també ho poden fer les comunitats autònomes", ha recalcat.

Ha discrepat amb Sánchez Llibre en la seva anàlisi que l'Estat hagi "centrifugat" la despesa a les comunitats autònomes i ha recordat que en els últims 3 anys de crisi s'han estabilitzat les finances autonòmiques, però ara els toca tornar a l'administració central els més de 25.000 milions d'euros que li deuen.

"El que hem fet és ajudar les comunitats autònomes reconeixent que tenen responsabilitat en sanitat i educació, no ens torni en contra el que és un favor", ha demanat a Sánchez Lliure.

Quant a la petició de publicar les balances fiscals, ha comentat que no els crea "un problema especial" fer-ho, ja que el càlcul que es va efectuar al principi d'aquesta legislatura va demostrar que "tenim un sistema raonablement equilibrat".

 
 

Comentaris