El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Qui és economia catalana i qui no, segons Pedro Sánchez
  • CA

El 21 de desembre del 2018, just un any després que l’Estat convoqués eleccions a Catalunya per la via del 155, el president del govern espanyol venia a Barcelona a celebrar un consell de ministres com a gest de distensió amb Catalunya. L’amfitriona? La Llotja de Mar, seu de la Cambra de Comerç de Barcelona. Poc més d’un any després, Pedro Sánchez passarà de llarg d’aquesta d’institució centenària. No l’ha inclòs a la seva agenda de trobades econòmiques per farcir –o diluir- la reunió amb el president de la Generalitat, Quim Torra, malgrat que la Cambra representa els interessos de 300.000 empreses de diferent dimensió i sectors. Què ha canviat en un any? D’entrada, la presidència de la Cambra. Joan Canadell n’és el president, i va ser escollit per la candidatura Eines de País, auspiciada per l’ANC, que ha significat una modernització de la institució i un canvi en l’estratègia, posant el focus en l’economia productiva i la petita i mitjana empresa més que no pas en les grans corporacions. La Cambra ha declinat valorar la visita de Pedro Sánchez.

[r:1]

L’agenda de Pedro Sánchez inclou trobades amb les patronals Foment del Treball, liderada per Josep Sánchez Llibre, i amb Pimec, al capdavant de la qual hi ha Josep González. Ambdues patronals han estat sempre bel·ligerants amb l’independentisme i el dret a decidir, i han defensat la rigidesa de les costures constitucionals a l’hora de trobar una solució política per a Catalunya. Des del punt de vista econòmic, han nedat i guardat la roba, sense fer crítiques profundes a l’executiu de Sánchez, més enllà del clàssic reclam de més inversions a Catalunya i un model de finançament més just.

Sánchez i Torra a l'entrada del Palau de la Generalitat (Govern)

Sánchez i Torra a l’entrada del Palau de la Generalitat (Govern)

El president de l’executiu espanyol també s’ha reunit amb els sindicats UGT i CCOO, en total sintonia amb els nous inquilins de la Moncloa, però no conversarà amb la Intersindical CSC, segona força sindical entre els funcionaris de la Generalitat, i de tall independentista.  A més, Sánchez ha programat una trobada amb el president de Barcelona Global, Pau Guardans. Es tracta d’una associació privada integrada per 221 de les empreses, centres de recerca, emprenedors, escoles de negocis, universitats i institucions culturals de Barcelona, amb un pes notablement inferior al de la Cambra de Comerç. Guardans és un empresari hoteler de Barcelona que va tenir un paper actiu en el grup d’empresaris que van demanar a Urkullu que intercedís perquè Puigdemont convoqués eleccions per evitar el 155.

El president espanyol tampoc no es trobarà amb la nova patronal AnemxFeina, que es presenta com una patronal independent del poder polític que vol trencar amb els esquemes tradicionals de poder de les patronals existents i ser un veritable lobby econòmic i no de crossa del poder polític estatal. En aquest sentit, el representant d’AnemXFeina a Barcelona, Àlex de Azuaje, explica en declaracions a el Món que l’agenda econòmica de Pedro Sánchez “només busca embolcallar-se amb els seus per no enfrontar-se a res que pugui ser un dissentiment de la seva política. No es reuneix amb la Cambra de Comerç perquè sap que qüestionarà la seva política econòmica i les estructures de l’establishment espanyol. Només es reuneix amb afins per evitar qualsevol conversa seriosa i a fons sobre els greuges econòmics del país”, relata de Azuaje.

Pedro Sánchez compareix després de reunir-se amb Torra (EP)

Pedro Sánchez compareix després de reunir-se amb Torra (EP)

Al seu entendre, Sánchez “dona l’esquena un cop més a tot l’empresariat català, pensi com pensi, perquè la Cambra representa tots els sectors productius sense preguntar què vota l’empresari. Ja no parlem de menyspreu als independentistes, sinó a tots els empresaris catalans, inclosos els que el voten i donen suport al projecte d’Espanya”, remarca, alhora que insisteix que aquest “abandonament” fa mal a tot l’empresariat català.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa