El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les discoteques de Barcelona preparen el desconfinament emmirallant-se en la Xina
  • CA

Ni en el moment més dur de la crisi econòmica mundial que va esclatar el 2008 la nit havia estat tan silenciosa. Mai abans s’havia produït una aturada en sec de l’activitat cultural i d’oci, però el coronavirus ho ha paralitzat pràcticament tot, i per descomptat, també els locals d’oci nocturn. Quan i com reobriran és una incògnita, però el moment i les condicions en què ho puguin fer marcaran l’índex de supervivència d’un sector que ja va perdre el 50% de la seva oferta arran de la darrera crisi econòmica.   

Però els empresaris ja es mouen per quan arribi el moment i preparen un pla de desconfinament inspirat en les discoteques xineses, que van reobrir el 25 de març. “La recuperació de la normalitat exigirà del major esforç, creativitat i capacitat d’actuació del sector cultural i recreatiu per a generar la confiança i el suport del seu públic”, explica en Ramon Mas, secretari general del Gremi d’Empresaris de Discoteques de Barcelona i Província, que remarca que “som conscients que la situació és d’incertesa total i que dependrà de l’evolució de la pandèmia i les decisions dels experts, però volem avançar-nos i proposar un pla de desconfinament al ministeri de Sanitat”.

Mas explica a El Món que l’associació empresarial pretén incorporar les mesures higièniques i sanitàries que han pres les discoteques xineses en la reobertura, com la esinfecció de les instal·lacions, presa de temperatura corporal als clients i la utilització de màscares i gels per part dels treballadors i del públic, així com l’ús de les aplicacions sanitàries informàtiques que permeten monitoritzar la població. “La idea és reunir-nos amb el ministeri, presentar un pla d’actuació i sobretot poder pactar condicions de reobertura”, explica Ramon Mas, que afegeix que el sector treballa amb diversos escenaris. “No és el mateix obrir al juny, al juliol o al setembre, o obrir amb un aforament del 30% o del 60%. En funció de com es faci, sobreviuran més o menys empreses, perquè la situació és límit, som pimes i, com la majoria del país, necessitem una injecció de liquiditat per passar el confinament. Som conscients que l’administració està desbordada i que l’evolució de la Covid és una incògnita, però necessitem ajuda per sobreviure”, alerta Mas.

A més de l’aforament i els tempos de reobertura, el secretari general del gremi posa un altre element sobre la taula que determina molt l’activitat de les discoteques, el turisme: “Catalunya rep 19 milions de turistes i Barcelona és una destinació eminentment internacional, si no es reactiva aquest estiu el turisme els clients lògicament cauran en picat. Per això també necessitem pactar amb l’Estat les condicions dels ERTO que hem hagut de fer”. En aquest sentit, Ramon Mas explica a El Món que demanaran poder canviar les condicions de l’ERTO, que impedeixen acomiadar personal fins a sis mesos després de la finalització de l’expedient: “Si l’aforament màxim és del 50%, com podem mantenir el 100% la plantilla? És inviable, per això pensem que es podria prorrogar l’ERTO”.

El sector també reclama poder negociar amb els propietaris dels locals –la majoria de les 300 discoteques de Barcelona i demarcació estan en locals de lloguer- una rebaixa del lloguer o un ajornament del pagament, perquè sense cap ingrés, afronten despeses recurrents importants. I en aquesta línia, Ramon Mas també fa una crida a “accelerar” la concessió de crèdits amb aval de l’Estat, i a “controlar que els bancs no facin negoci, perquè hem vist diferències de tipus d’interès entre l’1% i el 5%, i ara no més moment de fer negoci sinó de remar tots junts”.   

Sobre com es faci el desconfinament, Mas reclama “responsabilitat I coherència a l’administració, perquè no entendríem que es reobrís el transport públic sense límit d’aforament i establiments comercials i en canvi els locals d’oci no ho poguéssim fer a la mateixa vegada”, però deixa clar que el sector “serà responsable i complirà estrictament totes les mesures sanitàries i les ordres que doni l’administració”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa