Els diners de milers de jubilats, atrapats entre Moncloa i els operadors turístics

L’Estat va cancel·lar els viatges de l’Imserso pel coronavirus. Odissea de paperassa per als 175.000 afectats, que no saben quan ni com recuperaran els diners

Tancats a casa, amb el jou del coronavirus al damunt i amb la preocupació de saber si recuperaran els diners que van pagar per a les desitjades vacances. Així es troben 175.000 jubilats i jubilades de tot l’Estat, que el 10 de març van veure com el govern espanyol anul·lava abruptament tots els viatges de l’Imserso, tant els internacionals com els interiors, sense que les agències de viatges informessin de res als clients. L’endemà, quan les agències de viatges encara eren obertes –fins el 14 de març no es va decretar l’estat d’alarma-, van córrer a informar-se, però ningú no tenia resposta ni de quan es reprendrien els viatges, de si es tornarien els diners o es podrien reprogramar les sortides.

I fins avui, gairebé un mes després, l’única informació que tenen els jubilats és que hauran passar una odissea de paperassa per recuperar els seus diners. Sense saber quan els recuperaran ni de quina forma, si en efectiu o essent obligats a contractar un altre viatge.

El ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 ha anunciat el procediment per iniciar les reclamacions, però amb dos missatges molt clars: “La devolució no es gestionarà immediatament, ja que encara s’ha de concretar la forma d’executar-la”, i “en aquests moments, exclusivament s’està procedint a recollir les sol·licituds de devolució”. Una informació, per cert, que el ministeri ha difós en una nota de premsa, però que no ha fet arribar a tots els afectats. Aquesta setmana s’han començat a enviar cartes per correu postal, però les mesures per contenir el coronavirus també han afectat el servei de correus.

A més, les agències de viatges estan tancades i tampoc no han informat els seus clients. En aquestes circumstàncies, els 175.000 pensionistes afectats per la suspensió dels viatges, oficialment, fins al 13 d’abril, es troben davant d’una desinformació considerable. Paradoxalment, les reclamacions s’han de fer enviant tota la documentació per correu postal, o a través de l’agència de viatges on es va contractar el viatge, de manera que la reclamació també es retardarà uns quants dies, fins que es reobrin les agències –sense data determinada- i el servei de correus es normalitzi.   

Moncloa i operadors no es posen d'acord sobre qui ha de tornar els diners als jubilats

Moncloa i operadors no es posen d'acord sobre qui ha de tornar els diners als jubilats

Qui paga què?

 

El problema és que Moncloa i les agències de viatges es treuen les puces de sobre. Qui és el responsable del trencament del contracte? Els operadors de viatges assenyalen que ha estat una decisió de l’Imserso, és a dir, de l’Estat, i per tant creuen que és el govern espanyol qui s’ha de fer càrrec de tornar els diners als viatges, perquè l’agència ja ha pagat el majorista, i els majoristes també han pagat pels serveis: els vols, el transport per carretera o tren i els hotels. Però l’executiu del PSOE i Podemos té dubtes que s’hagi de fer càrrec. D’entrada, els viatges per a jubilats suposen el 21% del preu del viatge a càrrec de l’Estat, i el 80% restant el paga el pensionista a través de les agències de viatges. Aquestes cobren 2 euros per plaça contractada, i reserven la plaça pagant als majoristes acreditats pel govern espanyol.

Per tant, encara no s’ha aclarit qui pagarà, un fet que retardarà les devolucions o reprogramacions de viatges, en cas que sigui possible. Les organitzacions de consumidors ja han alertat que tothom té dret a la devolució íntegra dels diners, i deixen la porta oberta a reclamar per la via administrativa si no hi ha una solució efectiva per als 175.000 afectats. Imserso assegura que “han de ser els majoristes els que tornin els diners, perquè ja l’han rebut i no han prestat el servei contractat”. En aquest escenari, el procés de reclamació no es pot posar en marxa fins que no hi hagi un acord. I mentrestant, els jubilats tenen els seus diners atrapats als llimbs, entre Moncloa i els operadors turístics.

 

Comentaris