El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El coronavirus fa més atractiu el sector del totxo
  • CA

La virulència del coronavirus va mostrar els seus primers efectes de contagi a l’economia als parquets borsaris, amb una caiguda històrica sense excepcions als principals indicadors mundials. En el cas de l’IBEX-35, la declaració de l’estat d’alarma va enfonsar els valors fins als 6.100 punts, i un mes després, la recuperació és lenta i amb alts i baixos. L’impacte s’ha anat escampant per tots els racons de l’economia, infectant tant les grans corporacions com els petits autònoms, fins al punt que el Fons Monetari Internacional preveu que 170 països entraran en recessió aquest 2020 com a conseqüència de la que ja es considera la pitjor crisi des de la Gran Depressió de 1929.

I si els parquets borsaris van ser els primers a patir una fugida en massa de capitals, on aniran a parar els diners que els fons d’inversió s’han endut en vendre les accions de les companyies cotitzades? “En paral·lel al desastre en l’economia real, el coronavirus ha provocat també un desastre en l’economia financera. Molts estalviadors que havien entrat als mercats de borsa atrets perquè el 2019 es van guanyar molts diners, ara han perdut molts diners amb les caigudes espectaculars dels valors en tots els parquets borsaris. Tots els informes dels grans bancs d’inversions ja detecten aquesta fugida per evitar el risc, i a Espanya ja sabem tots què vol dir menys risc, totxo”. Així s’expressa el catedràtic d’Economia Aplicada de la UPF José García Montalvo en declaracions a El Món, per vaticinar “un augment de la demanda d’habitatge”.

Aquest expert en mercat immobiliari remarca que els inversors ja han perdut entre un 20% i un 30% dels capitals invertits en valors cotitzats, i que es detecta “un canvi d’accions per totxo”. Per quina raó? “La gent té por per la imprevisibilitat dels efectes del virus, i actua al contrari de com s’ha de fer: inverteix quan les accions estan altes i ven quan estan baixes. I aquesta pèrdua que s’ha produït en un sol mes, sobretot a Espanya, desviarà les inversions cap al sector immobiliari, perquè hi ha la creença que el totxo és per sempre i no té risc”, argumenta García Montalvo.

Les compra vendres en efectiu per part d'inversors mantindran el sector del totxo en forma

Les compra vendres en efectiu per part d’inversors mantindran el sector del totxo en forma

Ara bé, això no vol dir que el sector immobiliari no es vegi afectat pel coronavirus. Ho està, però amb un impacte molt menor. Com relata aquest catedràtic, “cauran les transaccions de compra-venda, perquè la gent, tot i que pot visitar virtualment un habitatge, fins que no trepitja la casa no la compra. Però totes les operacions que ja estaven en arres o a prop, ara ja s’estan fent. Les hipoteques sí que han baixat, però com que aproximadament la meitat de les transaccions es fan al comptat per part d’inversors i no de particulars, l’impacte de la caiguda de les hipoteques pot situar-se a l’entorn del 20%-25%, una xifra que es recuperarà tan aviat com s’obri la veda i la gent surti al carrer”. I és que Montalvo creu que el mercat de pisos “es buidarà ràpidament” en els propers mesos precisament perquè els inversors acudiran a un valor que consideren segur i aparcaran durant una bona temporada les inversions en borsa, massa volàtils.

Pel que fa a la construcció, García Montalvo creu que la demanda està assegurada, i a més, el fet que s’aixequin les mesures excepcionals en determinats sectors de producció que havia decretat l’executiu espanyol fins al 9 d’abril faran “revifar” la construcció de seguida, que només haurà estat aturada dues setmanes. Amb tot, aquest expert matisa que és difícil concretar com de ràpid tornarà la demanda de pisos nous, perquè “no sabem molt bé com funcionaran les ajudes públiques per als sectors afectats pel Covid-19, si les ajudes permeten mantenir la renda dels treballadors i dels autònoms, en principi, amb una petita baixada hauria de tornar als nivells anteriors, perquè no s’ha produït una destrucció de capital i el sector financer està intacte”. I posa un exemple molt gràfic: “Les canonades estan funcionant, però ara no hi passa aigua. No com el 2008, que les canonades estaven embossades i plenes d’escombraries”.

Un professional sanitari protegit a punt d'entrar en contacte amb un malalt de coronavirus a l'Hospital Clínic

El coronavirus ha trastocat l’economia en tots els seus àmbits

Montalvo no creu que el sector immobiliari sigui el gran motor que permetrà la sortida de la crisi: “En termes relatius, si de cop l’hostaleria i el turisme perden una tercera part de l’any i el totxo passa de ser el 6% del PIB al 9%, s’observarà un fort creixement en comparació a la caiguda d’altres sectors, però no acumularà el gruix de l’economia”. Però són les inversions en totxo la millor notícia que podia rebre l’economia espanyola, que ha patit els efectes de la bombolla immobiliària de manera colpidora l’any 1993 i el 2008? Aquest país no gasta en R+D ni en coses més importants, i sembla que als que manen ja els està bé, que tot segueixi igual. El sector del totxo és segur que guanyarà pes, perquè certament falta estoc d’habitatge de compra i de lloguer, però jo crec que no tornarem a tenir una economia totalment depenent d’aquest sector, perquè ja no hi haurà la complicitat dels bancs, ara molt vigilats, que donin crèdit per donar ales a l’expansió embogida del totxo”, conclou Montalvo.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa