El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Consell de Ministres aprova el decret Llei que regularà el teletreball
  • CA

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el decret Llei que regularà el teletreball. L’aprovació arriba després que aquest dilluns l’executiu arribes a un acord amb sindicats per a l’administració pública i amb els agents socials per al sector privat, que aquest matí han ratificat les organitzacions. El document aprovat preveu que el treballador es pugui acollir a aquesta modalitat de manera voluntària i reversible a través d’un acord entre ambdues parts. A més, els treballadors que tindran dret a l’abonament de les despeses relacionades amb els equips les eines i els mitjans per realitzar la seva activitat i gaudiran dels mateixos drets i obligacions que la resta. Tampoc se’ls podrà acomiadar per “falta d’adaptació”.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha assegurat que la nova norma suposarà un canvi de “paradigma” en les relacions laborals. “Ha estat la negociació més difícil i més complexa”, ha afirmat.

Després d’una llarga i “complexa” negociació, el Consell de Ministres ha donat llum verda al decret llei. El govern espanyol va tancar aquest dilluns dos acords. Per una banda, el que regularà el treball a distància a l’administració pública, que anirà al proper Consell de Ministres, i el preacord amb els agents socials per regular aquesta modalitat en l’àmbit privat.

A grans trets, el nou decret inclou que aquesta modalitat de treball a distància no es podrà “imposar” ni per part de l’empresa ni per part del treballador. És a dir, que la seva implantació haurà de ser fruit d’un acord entre les dues parts i tindrà caràcter reversible. Serà de caràcter voluntari i no podrà utilitzar-se com a causa d’acomiadament objectiu per “falta d’adaptació”.

El text preveu que perquè un treballador pugui acollir-se a la normativa del teletreball haurà de fer-ho en un 30% de la seva jornada laboral durant un període de tres mesos o el percentatge equivalent en funció de la duració del contracte de feina. El que a la pràctica suposa, almenys, dos dies a la setmana.

La nova norma també reforça el paper de la negociació col.lectiva, a través de convenis i acords que determinaran condicions i aspectes com ara el dret a la desconnexió, la flexibilitat horària o la reversibilitat del teletreball.
A més, el treball a distància obligarà a les empreses a dotar dels mitjans, els equips i les eines, així com el seu manteniment, per poder desenvolupar l’activitat. La negociació establirà com es compensaran aquestes despeses derivades.

Es regula també el dret al registre horari adequat, que haurà d’incloure l’inici i la finalització de la jornada, o el dret a la prevenció de riscos laborals.

D’altra banda, la utilització de mitjans telemàtics i el control de la prestació laboral mitjançant dispositius tecnològics garantirà “el dret a la intimitat” i a la protecció de dades, així com el dret a la desconnexió digital fora de l’horari laboral.

El personal públic, en una altra normativa

La nova normativa no s’aplicarà al personal laboral de les administracions públiques, que es regiran per una regulació específica també pactada. Fins que s’aprovi la normativa específica, el personal de l’administració pública es regirà per l’article 13 de l’Estatut dels Treballadors.

A “l’avantguarda” d’Europa

Díaz ha celebrat l’acord i ha agraït als agents social la seva disposició. “S’hi han deixat la pell”, ha dit. En aquest sentit, la ministra ha dit que el text “inaugura” una “onada de reformes legislatives” orientades al segle XXI. “Ens col•loca a l’avantguarda de les legislacions europees”, ha afegit. A més, ha dit que la mesura “augmentarà la productivitat de l’economia espanyola”.

D’altra banda, el decret contempla, en una disposició addicional, la pròrroga del Pla ‘Mecuida’, que continuarà vigent fins al 31 de gener del 2021.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa