CiU, ERC i ICV retreuen a Zapatero que carregui el "mort" del deute a les CCAA

Recorden que l'administració central té cinc vegades més deute que els governs territorials

CiU, ERC i ICV han reclamat aquest dimecres al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que no intenti carregar el "mort" del deute a les CCAA, en paraules del portaveu dels republicans Joan Ridao, que ha recordat que l'Estat té "cinc vegades més deute públic" que les CCAA.

Les tres formacions han reaccionat d'aquesta manera a la pretensió del govern espanyol d'impulsar un sostre de despesa basat en el PIB nominal que serà d'obligat compliment per a l'Estat i els ajuntaments, però que afectarà també les CCAA a través dels acords del Consell de Política Fiscal i Financera.

En el seu torn de rèplica a la compareixença de Zapatero per informar dels acords del Consell Europeu del 24 i 25 de març, el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida ha afirmat que totes les administracions són conscients que caldrà ajustar els pressupostos, però ha recordat que "avui per avui l'Administració central és la titular del 76% de l'endeutament públic espanyol" i "en conseqüència és l'Estat qui ha de fer el principal esforç de contenció".

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, també ha afirmat que la proposta de vincular el sostre de despesa al PIB nominal forma part de "l'intent recorrent de carregar el mort a les CCAA" i ha retret a Zapatero les seves manifestacions en una entrevista al diari Financial Times on el president espanyol va dir que les autonomies "han de complir amb les obligacions, si no ho fan el govern actuarà".

La portaveu d'ICV, Núria Buenaventura, també ha advertit Zapatero que limitar per llei la despesa pública i vincular-la al PIB és "un disbarat" que suposa retornar als "punt de partida" dels plantejaments d'Aznar i del PP que estaven "inspirats en Reagan i l'ultraliberalisme". "Vostè s'agenolla davant les retallades i diu que serà fantàstic per la nostra economia i per a crear ocupació", ha dit Buenaventura.

 
 

Comentaris