El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Catalunya preveu un estiu de rècord turístic
  • CA

 

 

El sector turístic de Catalunya confia que aquest estiu es registrin xifres rècord i s’assoleixi una de les millors campanyes turístiques dels darrers anys. L’optimisme és generalitzat entre els allotjaments de platja –Costa Daurada, Costa Brava i Costa de Barcelona- on es preveuen xifres d’ocupació superiors al 90% durant els mesos de juliol i agost. Els apartaments turístics de la capital catalana també preveuen fregar el ple. Pel que fa a Lleida, els agents turístics confien que l’ocupació creixi un 7% i creuen que els resultats d’aquest estiu podrien situar-se en termes similars al dels anys 2006-2007, considerats com els millors abans de la crisi econòmica. A la Catalunya Central i les Terres de l’Ebre les reserves a hores d’ara se situen entre el 60 i el 80%, tot i que s’espera que les reserves d’última hora puguin fer incrementar aquesta xifra.

Es disparen les reserves a càmpings i hotels de la costa metropolitana 

Les elevades temperatures dels darrers dies han disparat les reserves als càmpings de la costa de Barcelona. Així ho ha explicat a l’ACN el president de l’Associació de Càmpings de Barcelona, Francesc José Caballé, que s’ha mostrat molt optimista amb les previsions d’ocupació de cara a l’estiu. Amb tot ha reconegut que quan arrenca la temporada sempre hi ha més demanda a la zona de platja, on les reserves ja estan gairebé al 100%, que a l’interior, on ronden el 60%. A més, Caballé afirma que enguany aquestes distincions s’han accentuat perquè fa molta calor i “la gent té ganes de banyar-se”. Pel que fa al perfil del visitant, ha assegurat que el turisme intern està revifant i que també comença a recuperar-se l’activitat procedent de zones de l’estat espanyol properes a Catalunya com el País Valencià, Aragó o el País Basc. 
 

Per la seva part, els hotels del Maresme i el Garraf afronten la temporada alta de l’estiu amb ocupacions que superen el 93% al juliol i que es preveu que freguin el ple de cara a l’agost. El sector aplaudeix el bon ritme de les reserves i vaticina que es repetirà l’èxit de l’estiu passat, que els hotelers recorden com un any “sorprenent” perquè en molts casos es va batre un “rècord” respecte temporades anteriors. Aquestes previsions de cara al juliol i agost agafen el relleu d’un mes de juny marcat també per un bon nivell de reserves, engrescades de cara a la revetlla de Sant Joan gràcies a les altes temperatures de les darreres setmanes. El visitant català i espanyol segueix sent el majoritari, si bé al Maresme hi repunta el turista rus i al Garraf guanya pes el britànic. Per la seva part, el gremi d’hotelers encara no disposa de les dades de previsió d’ocupació per aquest estiu a la ciutat de Barcelona. 

Els apartaments barcelonins freguen el ple 
 

Els apartaments turístics de la capital catalana estaran fregant el ple, especialment al juliol. Des d’Apartur, l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona, el seu president, Enrique Alcántara, apunta a l’ACN que les reserves estan ja al voltant del 90%. Pel que fa a l’agost, ha rebaixat el percentatge al 80. Alcántara ha argumentat que el tipus de turisme que opta per un apartament és de tipus familiar, i sobretot europeu, i això fa que el mes de juliol sempre sigui millor. La raó és senzilla: les famílies ja tornen cap als seus països d’origen a mitjans d’agost perquè les escoles allà comencen abans que aquí. 
 

Reserves del 60 al 80% a la Catalunya Central

El sector hoteler de la Catalunya Central encara amb optimisme els mesos d’estiu i preveu ocupacions d’entre el 60 i el 80%, tot i que confien que les reserves d’última hora segurament facin créixer aquestes xifres. El turisme rural està posicionat com un dels punts forts del territori i en algunes comarques com el Berguedà, amb un alt nombre d’establiments, a l’agost ja es ratlla el 80% i s’espera que s’acabi d’omplir amb el temps que queda. Un altre dels enclavaments turístics per excel·lència és Montserrat, que a hores d’ara l’ocupació arriba al 70% el juliol i al 80% a l’agost. A Osona, l’Alta Anoia i Solsonès les perspectives també són positives i el sector hoteler constata un repunt en reserves, en alguns casos gràcies a les estades que farà el turisme estranger que s’han reservat amb molta antelació, majoritàriament provinents de França, Holanda, Anglaterra i Alemanya.
 

La Costa Daurada preveu superar el rècord de 19,7 milions de pernoctacions del 2006
 

La Costa Daurada afronta la millor campanya turística dels darrers anys. Segons les previsions del sector, enguany es podria superar el rècord històric de 19,7 milions de pernoctacions del 2006, just abans de l’esclat de la crisi. L’any passat ja s’hi va estar a prop, amb 19,6 milions de pernoctacions i 5,15 milions de turistes a la zona. Entre gener i juny, la Costa Daurada central acumula un increment d’estades del 7%, amb repunts en el mercat espanyol (8%), irlandès (31%), italià (49%) o rus (47%). La inestabilitat geopolítica en països del nord d’Àfrica i Turquia ha permès captar més turistes, que ara el territori es proposa fidelitzar. 
 

El sector també constata un augment del 10% de reserves anticipades, la qual cosa permetrà reduir les ofertes d’última hora. Els hotels preveuen xifres d’ocupació superiors al 90% durant juliol i agost, i els càmpings i apartaments, del 85%. També destaca la recuperació de l’Aeroport de Reus, amb un 29% més d’activitat, i l’aposta pel turisme esportiu com a element de desestacionalització de la temporada.

Les Terres de l’Ebre no descarten penjar el cartell de complet
 

Per la seva banda, els allotjaments rurals de les Terres de l’Ebre estan ja reservats en un 50% per aquest mes d’agost i no descarten penjar, finalment, el cartell de complet. En el global de l’estiu, incloent el juliol, el nivell de reserves baixa fins un 30%. Com ha succeït a la Costa Daurada, als allotjaments ebrencs els que més s’han afanyat a reservar són els clients estrangers. El portaveu de l’Associació de Turisme Rurals de les Terres de l’Ebre (Aturebre), Juanjo Bel, creu també que la situació internacional empeny els turistes a visitar Catalunya, per la seva tranquil·litat. Les cases rurals de l’interior preveuen que, a remolc d’aquesta tendència creixent de l’ocupació, puguin acabar també omplint.

 

Els hotels gironins arrenquen l’estiu amb reserves de fins al 90%
 

Els hotels gironins arrenquen l’estiu amb bones sensacions i confien igualar les xifres positives de la temporada passada. Des de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona preveuen una ocupació de fins al 90% als establiments de la costa durant la segona quinzena de juliol, el període que habitualment és més fort, i acostar-se a la plena ocupació el mes d’agost. Per la seva banda, els apartaments turístics, càmpings i establiments rurals també tenen bones expectatives de cara als propers mesos. 
 

El mes més fort també es preveu que sigui l’agost amb una ocupació al voltant del 90% mentre que al juliol s’espera oscil·lar entre el 70 i el 80%. Aquests sectors també han notat un repunt les reserves per al mes de setembre. Els hotelers, a més, han constat la recuperació del turisme estranger, com ara l’holandès i el belga, que havien deixat de venir perquè optaven per altres destinacions, com ara Turquia o Egipte, però que ara ja no es veuen tan segures pels conflictes.

 

La Diputació de Lleida espera tornar a xifres d’abans de la crisi 
 

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida espera durant els mesos de juliol, agost i setembre un 7% més de visitants i de pernoctacions respecte al mateix període del 2016, que arribaren a 615.000 i 1.780.000, respectivament. Els resultats s’aproximarien als obtinguts els anys 2006 i 2007, abans de la crisi. Pels mesos de juliol i setembre, l’ocupació mitjana serà d’entre el 45 i el 60%; i a l’agost, d’entre el 85 i el 90%. Les empreses de turisme actiu (d’esports d’aventura i altres activitats de natura) preveuen un increment de serveis contractats d’entre el 5 i el 8% per tot l’estiu. Per Sant Joan, el Patronat estima una ocupació turística mitjana del 80%, que oscil·larà entre el 70% i la plena ocupació en funció de les diferents modalitats d’allotjament i de les zones turístiques de la demarcació de Lleida.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa