El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Catalunya es dibuixa com el principal hub digital del sud d’Europa
  • CA

Catalunya serà un dels ports d’arribada i de connexió intercontinental de la ruta de 2Africa, un dels projectes de cable submarí de fibra òptica més llargs, complets i importants del món, que interconnectarà Europa, l’Àsia, l’Orient Mitjà l’Àfrica mitjançant un cable submarí de 37.000 quilòmetres de longitud. La connexió arriba després de més de cinc anys de gestions per part de l’executiu català, que veu en aquesta infraestructura tecnològica un pol d’atracció de grans inversions dels principals operadors i proveïdors globals d’Internet, una porta oberta a generar oportunitats de negoci internacional i garantir la regeneració econòmica i creació d’ocupació de qualitat. Tot plegat, en un context en què la crisi del a Covid-19 ha posat en evidència la importància de disposar d’una bona connectivitat per prestar serveis.

“Les empreses del segle XXI ja no només necessiten estar a prop d’infraestructures com ports, aeroports o autopistes, sinó disposar d’infraestructures de telecomunicacions potents. I per primera vegada, fruit d’un treball persistent del Govern des de fa cinc anys, Catalunya podrà oferir una sortida intercontinental directa amb aquest cable submarí. Es resoldran retards i ineficiències derivades de no estar connectats, i per tant, les empreses digitals que operin al país seran més eficients i competitives”, explica en declaracions a El Món el conseller Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró. La Generalitat ha negociat amb un consorci internacional patrocinat per Facebook i integrat per grans operadores de telecomunicacions com China Mobile, MTN, Vodafone i Orange.

Un nou aliat de l’economia catalana

L’arribada del cable submarí és, a parer del conseller Puigneró, “una notícia comparable a la que va significar per a Catalunya disposar del supercomputador MareNostrum, o quan el 2006 va arribar el Mobile Wold Congress. Ara pot semblar que no és més que una infraestructura tecnològica, però estem convençuts que serà fonamental en els propers anys per a l’economia del país”.

Catalunya espera atraure grans empreses digitals de tot el món amb la nova infrastructura tecnològica

El conseller de Polítiques Digitals, que ja estava implicat en aquest projecte quan estava al capdavant de la secretaria de Telecomunicacions de la Generalitat, apunta la importància d’aquest cable per posicionar Catalunya com el gran hub digital del Sud d’Europa: “Empreses que ara presten serveis digitals a Catalunya a la resta del món ho podran fer amb molta més qualitat i eficiència, perquè les dades sortiran directament al món. La resistència davant inclemències meteorològiques i una menor latència i major amplada de banda posicionen el cable submarí com una infraestructura més fiable i de major capacitat i, per tant, més robusta i eficaç davant l’increment del tràfic d’internet”. 

Tot plegat, apunta el conseller Puigneró, “ens convertirà en un pol d’atracció d’empreses digitals. Si la fibra òptica ha permès generar i crear nova activitat econòmica digitalitzada arreu del territori, ara el cable submarí permet generar una nova economia del futur. Si com a país som més competitius també tecnològicament, podem esdevenir aquest hub digital del Sud d’Europa i generar més ocupació directa”, sentencia Puigneró. El conseller també remarca els beneficis per als consumidors usuaris de plataformes de continguts audiovisuals (Google, Facebook, Amazon, Netflix, i Microsoft, etc), gaming, finances i altres serveis que requereixen rapidesa en la transmissió de dades. 

I és que els cables submarins de fibra òptica són la base de la xarxa mundial de telecomunicacions. El 99% del tràfic intercontinental d’Internet es realitza sobre cables submarins de fibra òptica, que ja són una infraestructura indispensable per al desenvolupament de la societat digital present i futura.

Reunio? del president Torra amb el sector digital. Jordi Bedmar

Reunio? del president Torra amb el sector digital. Jordi Bedmar

Una resposta a la crisi de la Covid-19

L’anunci de la connexió al cable submarí l’ha fet el president de la Generalitat, Quim Torra en el marc d’una reunió virtual amb empreses del sector digital de Catalunya, on ha presentat la infraestructura com una eina que “permetrà convertir Catalunya en un pol d’atracció de grans inversions dels principals operadors i proveïdors globals d’Internet, generar oportunitats de negoci internacional de l’ecosistema digital català i garantir un pas més de cara a la recuperació economia i creació d’ocupació de qualitat”. Disposar de cable submarí “suposa una oportunitat única per lluitar per ser al capdavant d’aquesta revolució digital, que Catalunya també ha de liderar”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa