El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Canadell: “Volem que la Cambra declari el rei persona non grata pel mal que ha fet a l’economia catalana”
  • CA

 

 

El fundador de Petrolis IndependentsJoan Canadell, encapçala a la candidatura “Eines de país” que aspira a agafar les regnes de la Cambra de Comerç de Barcelona i que compta amb el suport del Cercle Català de Negocis (CCN) i l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC). Es tracta doncs d’una candidatura que no s’amaga, i es troba compromesa “al 100%” amb el republicanisme i el procés independentista. 

 

Les eleccions a les Cambres de Comerç de Catalunya tindran lloc del 2 al 8 de maig. Canadell ha explicat a El Món que un dels pilars de la seva candidatura és “donar veu a tot l’empresariat català”, també en els temes nacionals i de país.

 

Com pensa “Eines de país” democratitzar la Cambra?

Un dels aspectes per nosaltres bàsics és tirar endavant un sistema de consultes entre l’empresariat català. Que tothom pugui votar i tenir veu. Creiem que aquest sistema s’ha d’utilitzar i fer de manera periòdica.

 

Quin tipus de consultes?

Sobre la situació actual del país, però també sobre aspectes que afecten l’àmbit territorial i sectorial. En l’àmbit nacional, tenim ja marcades les tres primeres consultes que realitzaríem. La primera, sobre si la Cambra ha d’actuar de manera positiva amb el procés independentista, és a dir, si s’ha de posicionar a favor i actuar amb conseqüència, ja sigui fent estudis o pressionant al govern. La segona, preguntaríem si estan d’acord amb la sobirania fiscal, ja que hem d’acabar de fer el pas tots plegats. Un empresari per si sol té por que si ho fa tingui problemes, però no és el mateix si som totes les empreses de la Cambra qui hi apostem i fem força. I la tercera seria sobre la monarquia.

 

La Cambra s’ha de posicionar sobre monarquia o república?

La consulta plantejaria si l’empresariat ha de declarar persona non grata al rei Felip VI, una consulta que ve motivada després de les actuacions i declaracions que va fer arran de l’1-O. Les seves opinions van afectar de manera negativa a l’empresariat català, va donar suport als canvis de seus i registres, i va pressionar empresaris perquè marxessin. Això va perjudicar l’economia catalana i va enviar un missatge negatiu a l’empresariat català.

 

Quina importància tindria declarar persona non grata al rei i com es plasmaria?

Creiem que seria una decisió molt important i amb plenes conseqüències. Així, per exemple, en la darrera visita del rei al Mobile, vam veure Vallls a la recepció i fent-li la gara-gara. Si el declarem persona non grata no tindrem cap tracte amb ell. S’haurà d’oblidar dels empresaris catalans. I això pensem que té una transcendència i una potència molt gran en l’àmbit internacional. La Cambra de Comerç enviaria un missatge molt potent a Europa i al món, deixant clar que el poder econòmic català li gira l’esquena.

 

Primer però hauran de guanyar les eleccions…

Si guanyem les eleccions implantarem aquest model segur. I si no les guanyem, dependrà dels resultats de les altres candidatures i de l’aritmètica. Dels pactes que es puguin realitzar entre candidatures. Nosaltres però, posarem com a condició bàsica i no discutible el sistema de consultes. Creiem que la Cambra en els darrers mandats no ha estat gens democràtica i és una cosa que volem canviar. No obstant, estem convençuts que si hi ha una participació elevada, tenim moltes opcions de guanyar.

 

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa