El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Canadell: “L’economia catalana està preparada per afrontar una nova crisi”
  • CA

La nova direcció de la Cambra de Comerç de Barcelona, amb Joan Canadell al capdavant, s’estrena en la presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya, patrocinada pel Banc Santander. La 54a edició de la Memòria remarca la internacionalització creixent de les empreses, tot i la recuperació del mercat intern. Una tendència que Canadell considera que “demostra que l’economia catalana està molt més preparada ara que durant la darrera crisi –del 2008- per afrontar una nova crisi, que tard o d’hora pot arribar”. Canadell ha remarcat que “som ara més competitius i tenim una major taxa d’obertura de l’economia, amb rècords d’empreses exportadores”. En aquest sentit, la Memòria Econòmica 2019 recull que les vendes dirigides al mercat espanyol estan cedint protagonisme a favor de les vendes dirigides al mercat internacional, que ja representen gairebé del 65% del total. A més, el 2018 ha continuat augmentant el nombre d’empreses exportadores regulars fins a un màxim històric de 17.239, el 33,3% del conjunt de l’Estat. És a dir, una de cada tres empreses exportadores espanyoles està a Catalunya.

Però a més, per primer cop en vuit anys es percep un increment de salaris i els sectors més dinàmics són els tecnològics i de valor afegit. Un mapa empresarial que per al president de la Cambra de Comerç de Barcelona demostra que “Catalunya viu un canvi de model econòmic i es consolida el seu valor afegit, alhora que el turisme es manté amb una alta qualitat”. Per tant, conclou Canadell, “tots ens hem de felicitar per aquest canvi de model, però sobretot hem de felicitar el Govern, aquest i els precedents, perquè és fruit del treball dels executius i també de tot el teixit empresarial del país”.

canadell

Canadell, Torra, Valls i Herrero, a la presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya 2019

Segons les dades que recull la Memòria 2019, Catalunya té un PIB que ja és un 6% superior al de l’abans de la crisi i un nivell de PIB per càpita un 1% superior, mentre que el nombre de llocs de treball encara és un 5% inferior. Més d’una dècada després de l’inici de la crisi, l’economia catalana és capaç de produir un 6% més amb un 5% menys d’ocupació, senyal que l’economia ha guanyat productivitat laboral. En bona part s’explica perquè els sectors que han crescut més durant els darrers anys (per exemple, les TIC) són menys intensius en treball que quan la construcció era el sector més dinàmic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa