La banca de l’IBEX-35 no 'dorm tranquil·la'

El parquet espanyol registra una caiguda de més del 2% des que es va donar a conèixer el pacte PSOE-Podemos, un descens que carreguen els bancs

Fa uns mesos, Pedro Sánchez assegurava que el 95% dels espanyols no dormirien tranquils amb un govern de coalició PSOE-Podemos. Avui, amb un preacord amb la formació de Pablo Iglesias, i a l’espera de tenir el suport de com a mínim ERC en forma d’abstenció i el vot favorable del PNB, qui no dorm tranquil·la és la banca espanyola. Des que dimarts es va donar a conèixer el preacord que l’IBEX-35 ha passat  dels 9.388,500 punts a estar per sota de la barrera psicològica dels 9.200, i aquest matí està en 9.183 punts. Tots els bancs cotitzats, el Sabadell, Bankia, Bankinter, CaixaBank, el BBVA i el Santander, així com l’empresa pública AENA, continuen registrant caigudes. 

La raó? La desconfiança davant d’un probable nou executiu “progressista” amb la presència de Podemos, que reclama en el seu programa la nacionalització de Bankia per convertir-la en un banc públic. De fet, la cotització de Bankia ha caigut un 8.8% en només dos dies, essent el principal focus de tensió a l'IBEX. A més, el sector bancari en el seu conjunt, així com l'operador borsari BME, es podria veure afectat també per la creació de l'Impost a les Transaccions Financeres, conegut com a 'Taxa Tobin', anunciat fa uns mesos per Pedro Sánchez.

 

Si finalment es compleixen els terminis, aquest nou impost impulsat pel PSOE s’hauria d’aprovar abans d’acabar l’any i aplicar-se el 2021. Gravaria amb un 0,2% l’emissió de les empreses amb un valor borsari superior als mil milions d’euros, la seu social dels quals estigui en un dels estats membres que participen a la taxa, és a dir, Espanya, Àustria, Bèlgica, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Portugal, Eslovàquia i Eslovènia. Segons les estimacions de la Comissió Europea, la taxa preveu recaptar al voltant de 3.500 milions d’euros, contra els 57.000 milions que constaven en el projecte inicial, en què participaven tots els estats de la UE, i que era un impost que s’aplicava a tota mena de productes financers.

 

Comentaris