El Banc d'Espanya admet ja l'impacte del conflicte català en l'enconomia espanyola

Estima que un Brexit sense acord podria restar fins a set dècimes al PIB espanyol en cinc anys

El Banc d'Espanya preveu una continuació de la fase expansiva a mitjà termini, tot i que a ritmes "més moderats i amb riscos a la baixa", com un Brexit sense acord, que podria restar set dècimes al PIB en cinc anys, o les tensions comercials, al mateix temps que adverteix que la incertesa sobre la política econòmica i els darrers esdeveniments a Catalunya també "poden afectar l'evolució del producte".

Així es desprèn de l''Informe d'estabilitat financera' de tardor, que ha elaborat l'organisme supervisor, en el qual assenyala que les últimes projeccions macroeconòmiques apunten cap a una continuació del cicle alcista al llarg del període 2019-2021.

No obstant això, matisa que, en aquest escenari central, el ritme d'avanç del PIB seria una mica més lent que el d'anys previs, d'acord amb la persistència d'incerteses vinculades principalment al context exterior. De fet, al setembre ja va reduir quatre dècimes el pronòstic de PIB per a aquest any, fins al 2%, en dues dècimes pel 2020, fins a l'1,7%, i en una altra dècima pel 2021, fins a l'1,6%.

A més, adverteix que aquest sender central estaria subjecte a riscos a la baixa, associats a una potencial recruament de les tensions comercials i a la materialització de determinats riscos geopolítics, com ara un Brexit sense acord, cosa que donaria lloc al fet que el creixement de l'economia espanyola fos inferior al previst.

En l'àmbit intern, avisa que "no es pot descartar que la persistència de la incertesa sobre la marxa futura de les polítiques econòmiques i els esdeveniments recents a Catalunya puguin afectar l'evolució del producte".

Així mateix, assenyala que a Espanya "no s'ha pogut formar un nou govern després de les darreres eleccions, fet pel qual se n'han convocat unes de noves pel 10 de novembre, i allarga la incertesa sobre l'evolució de la política econòmica, a la qual s'afegeix l'impacte dels darrers desenvolupaments a Catalunya".

Fonts de la direcció general d'estabilitat financera, regulació i resolució del Banc d'Espanya han puntualitzat que no té encara cap estimació de potencial impacte que pugui haver tingut des de principis d'octubre el procés ja que és "molt ràpid", si bé matisen que la situació és "significativament diferent de la del 2017", on hi havia una valoració quantitativa.

Per això, consideren que l'impacte dependrà de la persistència de esdeveniments i caldrà "bastant més temps" per poder-lo valorar rigorosament.

 

A més, adverteixen que la incertesa "no sol ser bona per a l'economia" i consideren que la preocupació actual més gran és sobre la política econòmica, en una proporció més gran que sobre les eleccions.

Pel que fa a la sortida del Regne Unit de la UE, el Banc d'Espanya, fonts de l'organisme supervisor consideren que la pròrroga de la UE pel Brexit hauria de donar temps al Parlament britànic per acabar de tancar un acord i, en tot cas, valoren que s'hagi guanyat flexibilitat i s'hagi reduït en cera manera la incertesa.

No obstant això, l'informe apunta que continua la incertesa en relació amb les modalitats i el moment del Brexit i constata que el "llarg període d'incertesa" des de la celebració del referèndum el 2016 ha afectat a l'economia britànica, que ha patit un "notable empitjorament en els darrers mesos".

En el cas de l'economia espanyola, subratlla que l'exposició al Regne Unit és "significativa", per la qual cosa adverteix que una sortida sense acord podria tenir "conseqüències notables". Referent a això, afirma que el comerç de béns amb el Regne Unit, que es veuria afectat negativament per l'increment dels aranzels fins als nivells vigents amb tercers països, no és particularment elevat, però sí "significatiu".

 

Comentaris (14)
capità Olives Fa 3 mesos
Companys, no us amoïneu: l'economia catalana va millor que la d'Espanya. Mireu el referents reals econòmic: exportacions, nivell d'atur, ingressos per turisme..... '¿Ladran? Luego cabalgamos...'.
Josep de sabadell Fa 3 mesos
Quan espanya va mal.lamen, la culpa sempre per catalunya, i si va be, exit per. espanya. Vinga que.se us veu massa el lluto..Apa,a la merda!!! .
lector_333 Fa 3 mesos
Doncs ja saben que toca fer : acceptar un referendum vinculant i amb observadors internacionals que l'homologuin, i si el guanya l'independentisme, seure i negociar- ho tot de tu a tu. I si el perd l'independentisme, seure i negociar que ens fa falta perquè acceptem seguir vinculats a Ñ. La properitat dels dos territoris i dels seus habitants, depen de tots.
ton c. Fa 3 mesos
si el pronostic del Banc d´Espanya, és el mateix que varen fer servir per la crissi del 2007, fins avui, no cal patir-hi, perque no n´encerten ni una, pandilla de babaus.
Per terra Fa 3 mesos
Les vendes efectivament estan baixant, aquest any a nivell força baix i no ho dic per Catalunya, sinó a València que no hi ha un duro i no es culpa dels catalans.
pirulo Fa 3 mesos
Primer heu de fer neteja dins el Governet de Vichy, declaracions de Chacón una vaga no que perjudica l'economia, i l'altra Budó, les institucions s'han de quedar al marge de les protestes ciutadanes.
Anna Fa 3 mesos
Proposo baixar el consum al mínim, el recaudarà poc i afectarà a la recaudació del govern
Cartanya Fa 3 mesos
En un suposat tancament de producció a Catalunya, la policia vindria casa per casa a buscar als treballadors. per que segueixin produint, Espanya ens vol nomes per treballar i que els hi rendim per pagar les seves facturas. Per això m he agradaria veure a Catalunya de vaga, i sens dubta després en 10 o 20 anys tornaríem a ser la Suiza del sud de Europa, i als del costat, estarien vivint segons les seves possibilitats.
odisea Fa 3 mesos
Pues esperaremos que pete todo, y nos cogen el telefono.
aixecant la camisa dels espanyols Fa 3 mesos
No sempre podran culpar Catalunya, quan el sistema de pensions peti, per exemple, o la crisi ens agafi amb un deute del 100%, potser alguns espanyols començaran a veure com el règim del 78 els han aixecat la camisa per mantindre els seus beneficis i privilegis.
kiko Fa 3 mesos
Per a ser independentista i ajudar la economia espanyola donant estabilitat al seu govern, s´hauria de ser burro.
Josep Fa 3 mesos
No cal dir qui té les claus de les presons hi no és el Parlmento
Sisco Fa 3 mesos
Es per on es pot fer mes mal a Ñ, per la economia, si Cat no guanya cales Ñ no menja.
Xani Fa 3 mesos
No volen seure a negociar per les bones doncs ja negociareu per les dolentes. Espanya feixisme
Le dijo... Fa 3 mesos
... la hormiga al elefante.