El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El banc 11Onze començarà a operar per Sant Joan
  • CA

El banc 11Onze treballa a velocitat de creuer per començar a operar a finals del primer semestre del 2021. Tot i que la data definitiva encara no està fixada, els responsables de l’entitat treballen a contrarellotge per estar al mercat pels volts de Sant Joan. I és que, només dos mesos després del seu llançament públic, la fintech catalana està a punt d’enllestir el prototip de l’aplicació mòbil per a clients particulars i espera començar a provar la versió per empreses en uns quants dies, segons han explicat a El Món fonts de la direcció de l’entitat.

En un intent d’implicar al màxim els seus clients potencials, 11Onze ha creat una pàgina web on qualsevol persona interessada en el projecte pot veure com serà la futura aplicació mòbil, fer un test de prova a l’ordinador per saber com funcionarà i enviar propostes per millorar les seves funcionalitats. “Volem que la gent participi tant com vulgui i s’impliqui en el desenvolupament dels detalls de l’aplicació“, afegeixen les mateixes fonts. “Quan tenim una novetat, l’ensenyem perquè els clients puguin dir-hi la seva. És part de la nostra filosofia”.

Interacció constant

En aquests primers passos ja es nota la mà de la firma tecnològica irlandesa Wondr, que lidera el disseny de tot el negoci digital d’11Onze i acostuma a buscar molt la interacció amb la comunitat amb la qual treballarà després. “La nostra intenció és parlar amb tanta gent com sigui possible per saber què esperen d’un banc que té com a missió ajudar la seva comunitat”, reconeixia a aquest diari el fundador de Wondr, Diarmuid Ó Sé. La versió de prova estarà disponible almenys una setmana més per seguir rebent més suggeriments.
“Un cop estigui tancat el prototip per al retail i els clients particulars, el següent pas serà enllestir la versió per a empreses, que és una mica més complexa“, avancen des d’11Onze. “Si tot va segons el previst, la setmana que ve ja la podrem ensenyar als inversors i quan estigui llesta farem un nou procés de consultes, que encara no està del tot decidit si estarà només disponible per a empreses o també l’obrirem a tothom”. L’objectiu és “fomentar la participació” tant com sigui possible, una eina poca habitual en el sector i que, segons els responsables del banc, “fins no s’havia fet de manera massiva”.

L’aplicació que estan preparant, que estarà llesta per a quan es presenti el projecte, l’any que ve, tindrà més de 120 funcionalitats –”tot i que no totes s’implementaran el primer dia”, matisen des de Wondr– i estarà disponible per a totes les plataformes i sistemes operatius. Qualsevol persona la podrà fer servir des de qualsevol lloc del món, així tant els catalans que viuen a l’estranger com totes aquelles persones que se sentin identificades amb la missió social del banc podran operar-hi sense problemes.

La llicència avança

Pel que fa a la llicència bancària, que s’està tramitant a un país de la UE per escapar del control efectiu del Banc d’Espanya sense perdre la protecció del Banc Central Europeu (BCE), la direcció de l’entitat financera es mostra convençuda que serà una realitat en els pròxims mesos. “La llicència no serà un problema”, asseguren. “És un procés feixuc i cal decidir bé on demanar-la, però hi ha diverses opcions sobre taula“. Fa temps que tenen identificats “dos possibles candidats de països per obtenir la llicència”, però estan a oberts a tot.

Disposar d’una llicència bancària no és obligatori per realitzar la majoria d’operatives bancàries, però és necessària per poder concedir crèdits, préstecs i hipoteques “sota l’empara del banc central del país en qüestió i del Banc Central Europeu”. De fet, fonts del sector asseguren que és molt habitual que les fintech es posin en marxa sense una llicència bancària, ja que és un procés que es pot fer en paral·lel a tota la resta, tal com estan fent els responsables d’11Onze. “El que volem ara és posar en marxa el projecte i començar a caminar”. Està previst que durant el primer any el banc tingui fins a 130 empleats, la majoria dels quals amb base a Catalunya.

El projecte ja té finançament

Fa tot just un mes 11Onze va anunciar que havia finalitzat la primera fase de mobilització de capital i recursos per garantir el finançament inicial de l’entitat. De moment són 13 les empreses catalanes que han donat suport al projecte, que ha arribat al 150% del seu objectiu inicial de reunir 15 milions d’euros. Les companyies fundadores, que de moment es mantenen en el més absolut secretisme, formaran part de l’accionariat del banc juntament amb la Fundació La Fed, entitat impulsora del projecte.

En les pròximes setmanes s’acabarà de perfilar una segona –i última– ronda de capitalització per acabar d’obtenir els fons necessaris per créixer. Encara no és segur si serà oberta al públic o es buscarà finançament entre grans inversors i fons de capital risc. “Tot i que la nostra intenció és que el banc sigui propietat del màxim nombre possible de catalans, ens haurem d’ajustar a les exigències del regulador de l’estat escollit, seguint els criteris idonis per tal que la llicència sigui acceptada”, van reconèixer fa un temps fonts de la direcció.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Georgie Dann a novembre 24, 2020 | 22:18
    Georgie Dann novembre 24, 2020 | 22:18
    El chiringuito... El chiringuito.....
  2. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a novembre 24, 2020 | 22:43
    Luisnomeacuerdo novembre 24, 2020 | 22:43
    Ánimo groñordos estáis a un paso más de los 1714 previstos de que os tangen otros espabilados, luego no vengais llorando cuando os conviertan los euros en puigdemoles.
  3. Icona del comentari de: Ramon a novembre 25, 2020 | 00:13
    Ramon novembre 25, 2020 | 00:13
    Espanyols i coscubieles malden i frisen perquè iniciatives com aquesta no rutllin. Però això porta sent així des de sempre. La novetat és que ERC està del costat d'espanyols i coscubieles.
  4. Icona del comentari de: Enric a novembre 25, 2020 | 01:23
    Enric novembre 25, 2020 | 01:23
    Això es una estafa sideral. Que cap ingenu acabi caient. Sempre van a per els mes dèbils.
  5. Icona del comentari de: Paco a novembre 25, 2020 | 06:53
    Paco novembre 25, 2020 | 06:53
    I vosaltres a Bankia que el Manco de Ejpaña te lo "afina" a pagar entre tots
  6. Icona del comentari de: Lleida a novembre 25, 2020 | 07:50
    Lleida novembre 25, 2020 | 07:50
    Com a mínim una bona notícia. N'estic esperant amb molta ilusio!!!
  7. Icona del comentari de: Juan a novembre 25, 2020 | 09:37
    Juan novembre 25, 2020 | 09:37
    Tindra el suport del Banc d'España....? es que me huele a timodelaestampita !!!!
  8. Icona del comentari de: Ja comencem a novembre 25, 2020 | 11:50
    Ja comencem novembre 25, 2020 | 11:50
    No sé quant li paga la fintech ONZE, que no banc encara, a aquest libel perquè aparegui cada dos per tres. A més dient que és un banc que encara no és. Molt malament periodistes, molt venuts difonent informació fraudulenta.
  9. Icona del comentari de: Ramon a novembre 25, 2020 | 13:47
    Ramon novembre 25, 2020 | 13:47
    Ja podeu ben veure en posts anteriors, si n'arribo a tenir de raó quan dic que espanyols i coscubieles frisen i malden perquè iniciatives com aquesta no tinguin èxit.
  10. Icona del comentari de: Gerard a novembre 25, 2020 | 14:13
    Gerard novembre 25, 2020 | 14:13
    Tindrem a aquest banc catala cryptomonedes?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa