El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aposta d’abast metropolità per millorar l’economia a través de la Formació Professional
  • CA

 

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha decidit apostar per la Formació Professional (FP) per tal de promoure l’ocupació i la creació d’empreses, els serveis i els recursos turístics, entre d’altres. Ha signat un conveni dotat d’un fons de 247.400€ amb l’objectiu de fomentar la qualitat d’aquest  sistema. Aquest conveni és resultat de la voluntat de continuar col·laborant amb la Fundació des de la signatura del primer acord al 2015. Es volen desenvolupar nous reptes com són l’impuls a la relació entre l’FP i l’empresa, i facilitar que els estudiants de Formació Professional puguin fer estades a l’estranger, a través del programa Erasmus , entre altres.

 

Des de l’AMB es destaca que hi ha la intenció de “dignificar la Formació Professional” i que, a més, en un futur s’exigirà encara més preparació professional. Amb aquest objectiu, es pretén “aproximar el món educatiu al privat” per tal que la inserció sigui més immediata i l’FP s’adapti als reclams del món laboral

 

 

Més inserció laboral

 

Un dels motius pels quals l’AMB ha decidit potenciar la Formació Professional és que té més inserció laboral que la Universitat. Així, des de l’AMB s’insisteix que “és una opció de futur ja que està lligada estretament a sectors econòmics que seran el motor de les economies”. De fet, les titulacions relacionades amb la indústria 4.0 (Electrònica, Fabricació mecànica, Instal·lació i manteniment, Informàtica i Telecomunicacions) afavoreixen una inserció quasi immediata, bones condicions laborals i salarials. És més, el 60% dels recents titulats a l’AMB troben feina en els primers nou mesos; i només un 9,8% dels recents titulats d’FP estan en situació d’atur.

 

 

Per a homes i dones

 

Una de les dades que destaquen dins la Formació Professional és la feminització d’algunes famílies professionals (imatge personal i atenció a les persones) i la masculinització en d’altres (indústria) amb molt poca presència de dones. De totes maneres, les dones es requalifiquen i es reciclen més que els homes a l’AMB i cada cop hi ha més alumnat major de 25 anys que aposta per la Formació Professional com a opció per requalificar-se.

 

 

MetròpolisFPlab

 

Tot aquest procediment es durà a terme amb el MetròpolisFPlab, un projecte que combina  les demandes empresarials amb  la creació d’un entorn d’anàlisi, de formació especialitzada per mitjà de mentors i tècnics, a fi de potenciar l’emprenedoria, el treball en equip, el foment de les competències clau i l’experimentació. Es fusionen els projectes “Innolab” d’ Innobaix, “Port Innova” del Port de Barcelona i el projecte “Entra al circuit de la Innovació amb l’ FP” del Circuit de Barcelona-Catalunya, promovent la innovació oberta com a procés metodològic d’ alt valor afegit per a la seva aplicabilitat a la Formació Professional.

 

Els seus objectius són esdevenir un punt de trobada entre empreses i centres educatius de formació professional, amb la finalitat de generar valor econòmic, social i cultural al territori metropolità; que els estudiants hagin de construir projectes innovadors mitjançant les seves idees, apropant les demandes del món empresarial i del propi territori, a la capacitats de millora plantejades; fer aflorar les potencialitats de l’alumnat contribuint a la millora de la seva ocupabilitat i les seves competències personals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa