Alemanya avisa que la "insistència" sobre el català "espanta" inversions

El director de la Cambra de Comerç Alemanta afirma que els directius alemanys temem que els seus fills no aprenguin prou bé el castellà o l'anglès a l'escola

El director de la Cambra de Comerç Alemanya a l'Estat, Walther von Plettenberg, afirma que la "insistència" sobre l'aprenentatge del català "espanta" inversions alemanyes a Catalunya.

En declaracions a l'ACN, l'alemany assegura que hi ha directius que recelen de traslladar-se a Catalunya perquè creuen que després de quatre o cinc anys al sistema escolar català els seus fills sabran català, "però els faltarà un idioma de tarannà internacional com l'anglès, l'espanyol o l'alemany".

Segons Plettenberg, Catalunya hauria de tenir una actitud més "desenfadada" respecte llengua, perquè hi ha empresaris alemanys que es poden deixar "orientar" per qüestions com aquesta a l'hora d'invertir.

En canvi, contràriament, el mateix directiu demana als joves catalans que es desplacin a treballar a Alemanya que aprenguin un nivell mínim d'alemany abans d'emprendre el viatge.
Massa administracions

A part de la llengua, Plettenberg també afirma que un dels factors que faria millorar les inversions a Catalunya i a l'Estat és l'eliminació de traves administratives, perquè segons ell "l'Espanya de les regions ha comportat una ruptura de la unitat de mercat que existia abans". "Si vull fer alguna cosa a Aragó i a Catalunya em trobo amb duplicitat de permisos i controls", es queixa.

Segons Plettenberg, aquest és un dels factors que desincentiven els empresaris que es volen instal•lar a l'Estat perquè la despesa que han de fer per dur a terme les seves inversions es 'duplica o triplica' a causa d'aquesta varietat de normes autonòmiques. "Cal que les CCAA treballin per tenir permisos comuns", afirma.

 
 

Comentaris