El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aigües de Barcelona denuncia que l’Ajuntament i l’AMB cobren taxes a les famílies desafavorides
  • CA

 

 

Missatge directe a l’alcaldessa de Barcelona i també presidenta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona de part d’Aigües de Barcelona. En el marc de la junta general d’accionistes de la companyia, Albert Martínez Lacambra, conseller delegat d’Aigües de Barcelona, ha denunciat que el consistori barceloní i l’AMB continuen cobrant als usuaris que s’han acollit al fons de solidaritat d’Aigües de Barcelona les taxes corresponents al clavegueram i al tractament de residus, que suposen el 66% de la factura. Del total de la factura, només el 34% correspon al consum d’aigua, i és la fracció que subvenciona la companyia. “Demanem coresponsabilitat a l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana amb la pobresa energètica. És evident que la pobresa no és selectiva, és a dir, qui no pot pagar l’aigua no pot pagar el clavegueram i no pot pagar la taxa metropolitana de tractament residus. Per tant, demanem a l’Ajuntament de Barcelona i a l’AMB que bonifiquin en la seva totalitat aquests dos conceptes”.

 

 

Segons dades d’Aigües de Barcelona, el 86% dels clients el 2016 i el 71% fins a 31 de maig del 2017 acollits al fons de solidaritat van pagar igualment el 66% de la factura no bonificada –les taxes les recapta la companyia de l’aigua i després les passa a l’Ajuntament i a l’AMB-, i només van deixar de pagar el 14% i el 29% respectivament. En aquest sentit, Aigües de Barcelona ha destinat 2,2 milions d’euros el 2016, i fins al 31 de maig del 2017, 1,1 milions més, però considera que les administracions públiques no exhibeixen responsabilitat en la lluita contra la pobresa energètica.

Albert Martínez Lacambra, conseller delegat d’Aigües de Barcelona | Gemma Aguilera

 

 

Lacambra ha lamentat que tant el consistori com l’AMB hagin situat els clients desafavorits “en procediments executius, perquè en ser una taxa, els departaments de recaptació fan el corresponent cobrament”, i ha insistit que Aigües de Barcelona ha demanat “de forma reiterada” a les dues institucions, des de l’any 2015 que es va aprovar la llei de pobresa energètica, “que deixin de cobrar-los aquestes taxes, però no tenim resposta”.

 

 

Resultats econòmics

 

Pel que fa als resultats de l’exercici econòmic, Aigües de Barcelona –participada en un 70% per AGBAR, un 15% per Criteria i un 15% per l’AMB-, ha facturat 384 milions i ha obtingut un benefici net de 27 milions d’euros, un 5% menys que el 2015. “És important destacar que la tarifa s’ha reduït un 2,39% gràcies a la reducció de la retribució financera, que està en un 2,94%. I aprofito per dir que ja que tots fem l’esforç de reduir la retribució financera, espero que l’AMB insti Aigües Ter Llobregat a fer el mateix, perquè actualment se situa en el 20%, i les factures d’ATL, el 40% són costos financers“, ha conclòs Lacambra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa