El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Adéu al roaming: els recàrrecs per itinerància desapareixen des d’aquest dijous a la UE
  • CA

 

El cost que fins ara havien de pagar els usuaris de telefonia mòbil per trucar, enviar SMS o connectar-se a internet en itinerància, més conegut com roaming, despareixerà dins la Unió Europea des d’aquest dijous, 15 de juny, la qual cosa permetrà als ciutadans comunitaris fer servir els seus dispositius mòbils a la resta de països de la UE “com a casa”.

 

L’arribada de la fi del roaming a la UE es produeix després d’un llarg i complicat procés de negociació que ha durat gairebé deu anys i que ha portat a rebaixar des del 2007 fins ara en gairebé un 90% el cost de les trucades o altres comunicacions mòbils quan s’està a un altre estat membre.

A partir d’aquest dijous els europeus no pagaran pel roaming a cap dels 28 països de la Unió Europea: Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Xipre, República Txeca, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, França, Alemanya, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Polònia, Portugal, Romania, Eslovènia, Eslovàquia, Espanya, Suècia i el Regne Unit.

 

A més, està programat que s’hi afegeixin més tard els països de l’Àrea Econòmica Europea (Islàndia, Liechtenstein i Noruega) i algunes operadores espanyoles han anat més enllà i també inclouen més països com els Estats Units en les seves tarifes de “roaming com a casa”.

Segons la nova normativa, les companyies hauran d’oferir un servei de roaming al mateix preu que les comunicacions nacionals a tot client que resideixi regularment o demostri un vincle amb el lloc on contracti la línia, com la feina o els estudis, encara que viatgin periòdicament a un altre estat membre.

 

Ús raonable

 

No obstant això, les institucions europees també han inclòs en la normativa una clàusula d'”ús raonable“, que dona a les operadores un mecanisme de control per cobrar per aquest servei en cas que detectin possibles abusos o un ús anòmal del servei contractat.

 

L’operador haurà d’haver detectat un ús irregular de la seva tarifa, com per exemple que el consum és superior a l’estranger que a l’estat de residència, durant un període d’almenys quatre mesos abans d’iniciar el procés contra un client per presumpte “abús”.

 

Tarifes amb gran quantitat de dades

 

La legislació també aborda la situació de les tarifes amb gran quantitat de dades a preus baixos i permet a l’operador establir un límit a les dades que pot fer servir l’usuari fora del seu país, informant-ne sempre al client.

 

En tots els casos, aquest límit haurà de superar la quantitat de dades que resulti de dividir el preu mensual sense IVA de la tarifa pel preu màxim per giga establert per al mercat majorista (actualment en 7,7 euros) i multiplicar-lo per dos.

 

Així mateix, la normativa també estableix com és l’import màxim que pot cobrar l’operador al client si un cop a l’estranger se superen els serveis contractats amb l’operadora. En concret, la tarifa màxima a partir de 15 queda fixada en 3,2 cèntims per minut en trucades de veu ( IVA), un cèntim per SMS ( IVA) i 7,7 euros per giga de dades ( IVA).

 

D’altra banda, l’usuari ha de tenir en compte que trucar des d’Espanya a altres països de la UE no és roaming, la qual cosa vol dir que, per exemple, si un usuari truca des de Madrid a un familiar que està de vacances a París, el que truca des de la capital espanyola haurà de pagar un sobrecost per la trucada internacional encara que el que es troba a París no haurà d’abonar res.

 

Si la factura del client apunta que durant aquest temps ha estat més a un altre estat membre que en el propi o que ha consumit més dades durant els seus viatges per la UE, llavors l’empresa podria enviar-li un “missatge d’alerta”. Aquesta alerta donarà un termini de 14 dies a l’usuari per justificar la seva situació de viatge o modificar les seves pautes de consum.

 

Així mateix, la legislació permetrà als ciutadans que resideixen prop de la frontera poder gaudir del roaming com a casa sense risc de superar cap límit si el seu telèfon es connecta a la xarxa nacional un cop al dia. Així, afegeix que no importarà que el seu telèfon es connecti a una xarxa del país veí de la UE, ja sigui des del seu propi país o perquè hi passa part del dia.

 

Xarxes preparades

 

La fi dels recàrrecs per roaming està previst que dispari el trànsit de dades a través de les xarxes dels operadors dels països europeus, especialment en aquells com Espanya en el qual l’afluència de turistes és molt major. Això ha obligat les companyies a invertir en els darrers anys a millorar les seves infraestructures amb la finalitat que el servei s’ofereixi sense incidències a partir d’aquest dijous, com sembla que passarà segons les dades que disposa la Comissió Europea.

 

En el cas d’Espanya, les companyies de telecomunicacions afirmen que fa temps que estan invertint per augmentar les capacitats de les seves infraestructures per evitar problemes i oferir un servei de màxima qualitat tant als seus clients habituals com als turistes europeus que es connectin a través dels europeus.

 

Una de les pors que han sorgit durant tot el procés de supressió dels recàrrecs per itinerància ha estat si aquestes inversions repercutirien en les tarifes nacionals dels operadors, ja que a partir d’ara no es podran carregar als turistes i els preus majoristes que cobren als seus homòlegs d’altres països han descendit significativament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa