682.000 empreses estan cridades a votar a les eleccions camerals

La convocatòria renovarà els plens de 13 cambres de comerç, indústria, serveis i navegació catalanes

 

Unes 682.000 empreses catalanes estan cridades a votar a les eleccions a les 13 cambres de comerç, indústria, serveis i navegació de Catalunya, que se celebraran des d'aquest dijous fins al 7 de maig. En aquests comicis es permetrà per primera vegada el vot electrònic i es prescindeix del vot per correu postal, després que els tribunals anul·lessin un alt percentatge d'aquests vots per frau en les últimes eleccions a la Cambra de Barcelona, del 2010. Així doncs, es podrà votar a la web de la cambra corresponent des d'aquest dijous fins al 7 de maig; mentre que els col·legis electorals obriran el dia 8 de maig. Els comicis escullen dues terceres parts del plenari de les cambres. Els resultats decidiran qui substituirà Miquel Valls després de 16 anys ocupant la presidència de la Cambra de Comerç de Barcelona.

 

A Barcelona, se celebraran comicis per a totes les categories, és a dir, per a tots els epígrafs. Un total de 192 aspirants optaran a ocupar les 40 vocalies del ple de l'ens cameral barceloní en uns comicis en els quals s'han inscrit diverses candidatures, començant per les de l'exconseller delegat de Cacaolat, Enric Crous, que es presenta en representació de RP UNO, el financer de Banco Mediolanum Carles Tusquets, i l'advocat i economista Ramon Masià.

 

A més, també es presenten empresaris independentistes relacionats amb l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i el Cercle Català de Negocis. És el cas del president d'aquesta última entitat, Albert Pons; el gerent de Recam Làser, Pere Barrios; o l'actor i fundador d'Ariska Films, Joel Joan. I, per últim, el 'lobby' de dones empresàries '50a50', amb l'empresària i directora de l'Observatori de la Dona de l'ens, Anna Mercadé, al capdavant. Entre les representants d'aquesta candidatura formada per dones, hi ha la professora d'ESADE Isa Moll, o la consultora de Diverinvest Carol Daunert, per exemple.

  

 

  

 

La campanya ha estat marcada per les incerteses que ha provocat un sistema electoral inèdit a Catalunya. Amb el vot electrònic, la Generalitat pretén impulsar la participació, que en els últims comicis no va arribar al 2%. La plataforma de vot ha estat dissenyada per la companyia Scytl. Per votar de forma remota, s'haurà d'utilitzar un certificat electrònic mentre que per emetre el vot presencialment caldrà identificar-se amb el DNI o passaport. Per garantir la seguretat del procés, la Generalitat ha escollit AGTIC Consulting perquè realitzi una auditoria externa per acreditar que tot el procediment es duu a terme sense irregularitats.

  

 

  

 

A més dels 40 elegits per sufragi, l'òrgan de govern de la Cambra, el formen 20 membres més. D'aquests, 14 llocs estan reservats a les empreses que aportin una quantitat mínima de 75.000 euros l'any -- entre les quals hi haurà Abertis, Caixabank i Naturgy – i 6 més a proposta de les organitzacions empresarials. Les patronals Pimec i Foment no han arribat a un consens pels seients que els pertoquen i presentaran dues llistes separades per a les sis places, que es disputaran el 5 de juny. Un cop es conformi el ple, aquest elegirà el comitè executiu, que és l'òrgan permanent de gestió de la Cambra, integrat per 12 membres: el president, els tres vicepresidents, el tresorer i 7 vocals. La de Barcelona és la Cambra amb més electors, amb un cens de 423.146 empresaris. La segueixen les de Girona, Sabadell i Terrassa, amb 55.506, 39.087 i 37.285 censats, respectivament.

  

 

  

 

  

 

Les Cambres de Reus, Tàrrega, Tortosa, Valls i Palamós no celebren eleccions

  

 

  

 

Com a conseqüència de l'aplicació de la nova normativa, que permet declarar electes de manera directa quan el nombre de candidats ha estat igual o inferior al nombre de vocalies a escollir, no se celebraran eleccions a les Cambres de Reus, Tàrrega, Valls, Tortosa i Palamós. En aquestes cambres resten pendents només de l'elecció dels representants de les empreses de major aportació per a establir la composició definitiva dels seus plenaris. A la Cambra de Tarragona tampoc se celebraran eleccions per sufragi dels vots dels electors, però sí que s'hauran d'escollir els representants a proposta de les organitzacions empresarials.

  

 

  

 

  

 

Només alguns epígrafs a votació a les Cambres de Sabadell, Terrassa, Manresa, Girona i Sant Feliu

  

 

  

 

Les Cambres de Sabadell, de Terrassa, de Manresa, de Girona i de Sant Feliu de Guíxols celebraran eleccions per escollir els representants per sufragi, però només per a alguns dels epígrafs en què es divideixen el plenari i el cens. La Cambra de Lleida, a més de celebrar eleccions per a alguns dels epígrafs, també escollirà eleccions els vocals en representació de les organitzacions empresarials.

 

 

Comentaris