El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
10 dies de confinament i 4 de feina: un model matemàtic per reactivar l’economia
  • CA

Països com Itàlia i Espanya han optat pel tancament total de la majoria de sectors econòmics i també dels centres educatius per evitar la propagació del coronavirus. Tot i així, encapçalen el rànquing d’estats més afectats per la pandèmia. Ara, dos mesos després del confinament, comença la desescalada, però ja amb una economia molt tocada. Com es combina la protecció sanitària amb la necessària activació de l’economia? Un grup de científics de l’Institut Weizmann d’Israel ha proposat un model cíclic per reobrir l’economia i aprofitar un punt feble de virus. Es tracta de la regla del 10-4, 10 dies de quarantena i 4 de treball o escola. L’equip ha desenvolupat un model matemàtic que proposa que les persones treballin en cicles de dues setmanes repartides entre treball i confinament.

“És un model que ofereix un equilibri entre salut i economia”, apunten els investigadors en la presentació de l’estudi, que remarca que la idea és que en una mateixa casa, pares i fills surtin els mateixos dies a treballar i a l’escola. “És predictible i equitatiu, de manera que es pot dur a terme durant mesos fins que tinguem una vacuna, tractament o una altra solució, i mentrestant, l’economia pot tenir una producció gairebé contínua en torns”, assenyala un dels investigadors en declaracions a la cadena britànica BBC.

El model s’aprofita d’una debilitat del coronavirus: el seu període de latència, és a dir, el retard mitjà de tres dies entre el moment en què una persona s’infecta i el moment en què pot contagiar altres persones. Així, aquest model cíclic funciona de la següent manera: si una persona es contagia en els seus dies de treball, estarà dins del seu període de latència, i només arribarà al pic de la infecció a casa, durant els dies de quarantena, quan no entra en contacte amb tanta gent.

En el model matemàtic 10-4 les escoles es podrien reobrir parcialment  ACN

En aquest punt entra un factor que es considera clau en els contagis de coronavirus: la taxa de reproducció bàsica o R0. L’R0 és el nombre de persones a les quals un individu pot passar un virus, de mitjana, suposant que ningú és immune i que la gent no canvia el seu comportament per evitar emmalaltir. És a dir, mesura la capacitat de virus per propagar-se. Si la taxa de reproducció és superior a 1, aleshores la quantitat de casos augmenta exponencialment. Segons els models matemàtics desenvolupats pels investigadors israelians, la regla 10-4, que restringeix l’habilitat de virus d’infectar molta gent, manté aquesta taxa per sota de l’1.

Ara bé, els investigadors alerten que aquest model matemàtic s’ha de combinar amb altres mesures, com l’ús de mascaretes, la distància física, la realització de proves i la protecció de grups de risc. A més de permetre la tornada a la feina a milions de persones -i obtenir ingressos- i reobrir l’economia, segons els investigadors de l’Institut Weizman la regla de l’10-4 té l’avantatge que redueix el nombre de persones en els llocs de treball, en les escoles, i també en el transport públic. No obstant, hi ha sectors per als quals, tot i que se segueixi aquest model, la reobertura és molt més difícil, com clubs nocturns i grans esdeveniments, restaurants i hotels.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa