Xavier Bosch sobre els periodistes: "Som còmplices d'estupiditzar la societat"

L'escriptor ha recollit aquesta tarda el desè premi Quim Regàs per la seva trajectòria professional "polièdrica"

 

El periodista i escriptor Xavier Bosch ha guanyat el desè i últim premi Quim Regàs de periodisme en reconeixement per la seva trajectòria professional en diferents formats, d'acord amb la valoració del jurat. "La xarxa prima allò que impacta per davant del què importa. De mica en mica els periodistes banalitzem la informació i som còmplices d'estupiditzar la societat", ha assegurat Bosch. El periodista ha reflexionat sobre els efectes de la revolució digital que viu el món dels mitjans de comunicació i les xarxes socials. "Els responsables dels diaris i emissores busquen ser els més seguits i això fa que els periodistes hagin embogit buscant clics", ha subratllat. Bosch ha lamentat que els mitjans supeditin les notícies cap a allò "que ven més".

Xavier Bosch ha rebut la distinció aquest dimecres al Parlament. La presidenta de la cambra, Carme Forcadell, que ha presidit l'acte ha fet una crida als professionals de la comunicació del país a defensar "els drets" i "les llibertats" de la ciutadania. "Vetlleu contra els abusos de poder, sigui de la institució que sigui. Us demano que opineu i expliqueu. Això també és defensar la democràcia", ha assegurat Forcadell. 

 

El periodista ha reconegut la trajectòria dels anteriors comunicadors que han estat premiats i s'ha compromès a mantenir "una mirada pròpia". El també escriptor ha explicat que els periodistes sovint estan pendents del "marcatge" que fan els usuaris de les xarxes en cada contingut. "Cal tenir una personalitat i no caure en l'autocensura. Constantment rebem comentaris sense embuts i de forma cruel des del carrer", ha comentat.

Actualment, Xavier Bosch és columnista al diari 'Ara', del qual també és membre del seu consell editorial, i de 'Mundo Deportivo'. En premsa, també va treballar a 'La Vanguardia' i va ser director de l''Avui'. Durant la seva trajectòria, ha estat a 'RAC1', on va presentar diversos programes com el 'Cafè Baviera'' i 'El món a RAC1' durant tres temporades; a TV3, on va dirigir els programes 'Un tomb per la vida', 'Aquest any cent' i 'Àgora' i anteriorment va ser un dels pioners de l'espai 'Alguna pregunta més?' a Catalunya Ràdio. Pel que fa a l'àmbit literari, és autor, entre d'altres, de 'Nosaltres dos' (Columna), la novel·la en català més venuda en el darrer Sant Jordi, o 'Algú com tu', amb el qual va guanyar el premi Ramon Llull fa dos anys.

 

El jurat ha tingut en compte la trajectòria professional "polièdrica" de Bosch en diferents formats i gèneres, qualitats que "entronquen amb l'exigència i innovació que va presidir la trajectòria de Quim Regàs. El guardó que ha rebut el periodista consisteix en una obra feta expressament per Joan Pere Viladecans.

 

El premi ha entregat avui l'últim lliurement des de la seva creació l'any 2008. Fins ara s'ha dedicat a recordar la figura i l'obra del periodista Quim Regàs, i ha comptat amb un jurat integrat per professionals del periodisme que van col·laborar estretament amb ell. 

 

 

Els guardonats en les edicions anteriors del premi són Josep Cuní, Ramon Besa, Mònica Terribas, Eugeni Sallent, Òscar Nebreda, Jordi Cotrina, Gemma Nierga, Lluís Foix i Olga Viza. 

 

El jurat l'han compost Santi Nolla com a president, Rafael Jorba com a secretari, Francesc Aguilar, Carlos Martín, Lluís Canut, Arturo San Agustín, Taxo Benet, Carlos Pérez de Rozas, Sebastián Serrano, Joan Vilaprinyó, Josep Maria Artells, José Luis Martínez i José Maria Alguersuari.

 

Comentaris