El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sopa de Cabra reconforta el Camp Nou més íntim amb ‘La gran onada’ i els èxits de sempre
  • CA

Sopa de Cabra ha protagonitzat aquest divendres el primer concert del Cruïlla XXS al Camp Nou i potser l’últim del festival, tal i com ha augurat el seu director, Jordi Herreruela, minuts abans de començar. Després d’un dia de “gran suspens” els de Gerard Quintana han trepitjat aquest escenari inèdit pel festival. Un auditori immens, però amb un dels escenari més petits on han actuat els últims temps, ha ironitzat el cantant. El Camp Nou avui no havia d’acomodar les masses habituals sinó un limitadíssim aforament de 800 persones. Aquestes han assistit a un concert carregat d’emocions durant el qual Quintana ha fet seu el lema #culturasegura amb què alguns festivals pressionen perquè les autoritats mantinguin l’activitat cultural.

“Avui estem en un dels escenaris més petits dels últims temps, però en el lloc més gran; avui estem aquí amb la gent que més estimem, i el vostre gest és enorme”. Amb aquestes paraules ha saludat Gerard Quintana aquest vespre el reduït públic que ha assistit al concert de Sopa de Cabra, tot ell situat en un tram inferior d’un dels dos gols de l’estadi i assegut amb la distància de seguretat sanitària pertinent.

Si les condicions del concert ja eren extraordinàries (les dates, l’emplaçament, les mesures de seguretat), l’ambient abans del concert ha estat marcat pel suspens sobre la possible cancel·lació imminent d’espectacles culturals com aquest, si el Procicat opta finalment per no excloure’ls de les noves mesures per frenar l’expansió del coronavirus a Barcelona i la seva zona d’influència.

Minuts abans d’arrencar, el director del festival, Jordi Herreruela, no ha amagat la “sensació” que el d’avui “podria ser l’últim concert que veiem en molts mesos”, és a dir, si més no el darrer del cicle Cruïlla XXS i d’altres propostes de festivals d’estiu que s’han mantingut i repensat per sortejar la crisi del coronavirus.

Després de les noves mesures restrictives aprovades pel Govern davant l’avenç de l’epidèmia del coronavirus, i en funció de les darrers converses que ha mantingut aquesta tarda amb les autoritats, el director del certamen ha advertit que tot està “a l’aire”. Així, ha anunciat l’inici d’una campanya in extremis (#culturasegura) per mirar de convèncer les autoritats que si “cap dels brots de covid-19 ha sortit d’una activitat cultural” –com ha remarcat també l’Ajuntament de Barcelona- no es correspon cancel·lar-les.

Una estrena amb suspens

En aquest ambient ha arrencat el concert al Camp Nou, amb un Gerard Quintana gens aliè a les darreres informacions i que ha fet seu el lema de la campanya. “No oblidem que la cultura mai serà còmoda però és segura”, ha defensat després de lamentar que els darrers mesos s’hagi instal·lat “la idea que la cultura és prescindible, per passar una estona inofensiva”. Quintana ha confessat que avui, “un dia de gran suspens”, han pensat durant una bona estona que ni tan sols podrien actuar.

Durant dues hores, Sopa de Cabra ha reconfortat el públic amb les seves cançons i les paraules del seu líder, que ha tingut temps per localitzar entre el públic i dirigir-se a “la Montse”, una infermera que “ha patit” com molts durant els mesos més durs de la pandèmia. El públic ha acompanyat el gest del cantant amb una llarga ovació a la professional sanitària. Més endavant, i ja en un to més distès, Quintana ha ironitzat amb el fet que sempre havien volgut actuar “rodejats d’herba”, però que mai haurien imaginat que seria d’aquesta manera, a tocar de la gespa del Camp Nou i en l’actual context. En una altra ocasió, el músic ha recordat els “presos polítics”, particularment els dos Jordis, als qui ha dedicat una cançó, i ha aprofitat per anotar que “Espanya és el país amb més músics imputats o a la presó”.

En el terreny musical, el concert dels gironins ha girat al voltant de les cançons del nou disc ‘La gran onada’. Després d’haver cancel·lat el concert de presentació que havien d’oferir a la primavera al Poble Espanyol (precisament, dins del Cruïlla de Primavera), avui sí que s’han pogut estrenar a Barcelona amb noves cançons. Però el repertori no ha oblidat els grans clàssics del grup com ‘El far del sud’, ‘Si et quedes amb mi’, ‘l’Empordà’ o ‘Camins’ que ha tancat el concert.

Com ja van fer a Girona fa uns dies dins del festival Strenes, el grup ha arrencat amb ‘Fràgil’ i durant tota la nit ha anat alternant els temes més recents amb el vell repertori, que ha estat també el més corejat pel públic.

El grup de Gerard Quintana s’ha acomiadat sense saber si podrà repetir l’experiència d’actuar al Camp Nou el proper 23 de juliol, tal i com està programat i previst encara a dia d’avui dins del Cruïlla XXS.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa