Sixena demana 11 mesos de presó i 162.000 euros de multa per a Santi Vila

El consistori oscenc també reclama dos anys d'inhabilitació i 66.000 euros de sanció per a l'exconseller Lluís Puig

L'ajuntament de Vilanova de Sixena (Osca) ha presentat el seu escrit d'acusació relacionat amb el conflicte de les obres d'art i demana fins a 11 mesos de presó, 162.000 euros de multa i gairebé tres anys d'inhabilitació de càrrec públic per a l'exconseller de Cultura Santi Vila. L'escrit d'acusació del consistori oscenc, presentat al jutjat d'instrucció número 3 d'Osca, també sol·licita una multa de 66.000 euros i dos anys d'inhabilitació per al seu successor al càrrec, Lluís Puig. Els exconsellers de Cultura tenen oberta una causa penal a l'Audiència d'Osca acusats de desobediència, i en el cas de Vila, també de prevaricació, per no haver lliurat a l'Aragó les 44 peces del Monestir de Sixena que hi havia al Museu de Lleida.

En concret, l'Ajuntament de Vilanova de Sixena considera que Vila és responsable d'un presumpte delicte de prevaricació, pel qual demana onze mesos de presó, una multa de 63.000 euros i dos anys i nou mesos de suspensió de càrrec públic. Així mateix, també sol·licita una multa de 99.000 euros i dos anys d'inhabilitació per un delicte de desobediència. En el cas de Puig, també demana dos anys d'inhabilitació i una multa de 66.000 euros.

Segons recull l'escrit d'acusació, la "desobediència" de Vila va ser "intensa i agreujada", ja que no només va ser "passiva", deixant "d'atendre i complir els mandats judicials", sinó que va ser "preponderantment activa" i va intentar "obstaculitzar i posar traves" al compliment de la sentència del Jutjat 1 d'Osca que dictava l'entrega de les 44 peces del Monestir de Sixena que estaven al Museu de Lleida. L'escrit també afegeix que el 12 de desembre del 2017 la sentència es va haver de complir "de forma forçosa" amb "l'auxili" de la Guàrdia Civil i considera que el Consorci del Museu de Lleida va "actuar a la desesperada" per intentar paralitzar "l'entrega de les obres" mitjançant una petició al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que es va rebutjar.

En concepte de responsabilitat civil, el consistori oscenc reclama que els dos exconsellers paguin "de forma solidària" les despeses produïdes al Govern d'Aragó per "rescatar, embalar i transportar" les peces des del Museu de Lleida fins al Monestir de Sixena.

El passat mes de febrer l'Audiència d'Osca va resoldre que l'Ajuntament de Vilanova de Sixena podia actuar com a acusació en la causa penal contra els exconsellers de Cultura, Santi Vila i Lluís Puig, en considerar que n'és un perjudicat directe ja que "és part en l'execució judicial en què presumptament es va cometre la desobediència".

 
 

Comentaris (9)
No os quedeis cortos Fa 4 dies
El gran hijoputa fue Tresserras y Lluís Puig también. A por ellos.
un Fa 4 dies
Crec que el bisbe de Lleida va comprar les peçes de Sexena a les monges quant l´edifici cremat i destruit , va quedar abandonat i servia de corral per bestiar.
Amill Fa 5 dies
Mira qué bé !! com reaccionen els nostres "germans" aragonessos (segur que els donarán la raó) .Contra Catalunya tot si val.
ganxó Fa 4 dies
No, busquen cales per pagar alló que ens varen robar i ara s'enadonen no poden mantenir Resumin i sense generalitzar : son la Ñ
Jaux Fa 5 dies
El president d'Aragó és un perill per a la convivència entre popbles, es catalofòfic malaltís
Ramon Fa 5 dies
No hi ha cap insult a Vila, que no se'l mereixi cent vegades més ERC.
Aquí ja no es tracta de perseguir l'independentisme Fa 5 dies
Si les obres que estaven al Museu de LLeida, legítimament doncs desprès de ser restaurades varen ser comprades, haguessin estat en qualsevol museu de Espanya, si haguessin estat al Museu del Prado per exemple, Sixena i els seus polítics haurien fet el mateix que varen fer i que continuen fent? S'han vist en cor perquè es tracta de Catalunya. La gran mamella.
Demencial Fa 5 dies
No defensare al traïdor de Vila ara pero això que estan fent es indignant. Qui tindria que denunciar a sixena son els catalans per robatori i expropiació. No se que esperem a possar ordre de veritat.
familistone Fa 5 dies
No son mes desgraciats, en els diversos sentits del terme, per falta d'entrenament
fideli Fa 5 dies
que se'n vagin a la merda... que és el seu lloc.