El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
"Pa negre" arrasa als Gaudí
  • CA

Optava a 15 estatuetes i se n’ha endut 13. La pel•lícula ‘Pa Negre’ ha estat l’autèntica triomfadora dels III Premis Gaudí. L’adaptació cinematogràfica de dues novel•les d’Emili Teixidor ha acaparat els premis de millor pel•lícula, millor direcció i millor guió per Agustí Villaronga, millor actriu per Nora Navas, que ja va guanyar la Concha de Plata al Festival de Sant Sebastià, millor actor i actriu secundaris per Roger Casamajor i Marina Comas, a més de set premis menors.

Eduard Fernández ha estat considerat el millor actor protagonista pel seu paper a ‘La Mosquitera’, mentre que ‘Bicicleta, cullera, poma’, s’ha imposat en la categoria de documental. El film de Rodrigo Cortés ‘Buried’ (Enterrat), rodat en anglès però de producció catalana, s’ha endut dos dels nou guardons als que optava, entre els quals el de millor pel•lícula en llengua no catalana. El muntatge d’aquesta cinta també li ha valgut un Gaudí.

El millor film europeu ha estat ‘La cinta blanca’ (Das weisse Band), de Michael Haneke; la millor pel•lícula per televisió, ‘Quatre Estacions’ (de Marcel Barrena i coproducció de Televisió de Catalunya, Sagrera TV, Canal 9 i Somnia Ars); i la millor pel•lícula d’animació, per ‘Els caps de drap al país on sempre brilla el sol’, d’Àlex Colls.

Pel que fa al millor curtmetratge, el Gaudí se l’ha endut ‘Les bessones del carrer de Ponent’, un treball de Marc Riba i Anna Solanas. D’altra banda, el ‘Viatge Màgic a Àfrica’, de Jordi Llopart, ha recollit el guardó als millors efectes especials/digitals, el responsable dels quals és José María Aragonés.

‘Herois’, ‘Los ojos de Julia’ i ‘Elisa K’, les grans perdedores

L’equip d”Herois’, encapçalat per Pau Freixas i Albert Espinosa ha protagonitzat una de les grans decepcions de la nit, en no poder imposar-se en cap categoria tot i tenir deu nominacions. Una situació similar és la que ha viscut Guillem Morales amb ‘Los ojos de Julia’, un film que va estar nominat en 6 categories, entre elles millor pel•lícula en llengua no catalana, i que tampoc ha rebut cap estatueta. ‘Elisa K’, l’adaptació cinematogràfica d’un relat de Lolita Bosch, que van portar a la pantalla Judith Colell i Jordi Cadena amb Aina Clotet de protagonista, tampoc ha estat premiada pel jurat de l’Acadèmia.

Jordi Dauder, Gaudí d’Honor

A mitja cerimònia, Joel Joan ha repassat la trajectòria de Jordi Dauder abans de lliurar-li el premi d’honor a la seva trajectòria. En rebre el reconeixement, Dauder ha assegurat: “Aquest és potser un dels moments més importants de la meva vida; en tot cas, ho és de la meva carrera professional”. I ha dedicat el guardó a Lluís Llach i Miquel Martí i Pol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa