El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mutare: construint la cultura de transformació social
  • CA
Mutare és la visió de la cultura com a motor de transformació i millora de la societat | Fundació Carulla

 

 

El 16 de maig de 2018, l’antiga Fàbrica Damm va acollir la Jornada Mutare. Un esdeveniment organitzat per la Fundació Carulla que va reunir a 300 assistents i 10 ponents que van generar 1.950 idees i fins a 75 propostes que s’encaminaven a un mateix objectiu: la identificació del elements que converteixen un projecte cultural en un element de transformació social. Un any després, Mutare passa a l’acció amb el llançament del seu manifest i un programa de workshops que busquen crear una guia pràctica de creació i avaluació de projectes culturals transformadors amb un estil marca de la casa basat en la inspiració, la cocreació i la compartició dels resultats.

 

Mutare és la visió de la cultura com a motor de transformació i millora de la societat que impulsa la Fundació Carulla. Una mirada contribueix a construir una món en la que la cultura s’incorpora a àmbits com els de la sostenibilitat mediambiental, l’econòmic i el social i que es defineix a través del Manifest Mutare.

 

Mutare és xarxa i participació. El projecte ofereix un espai de trobada, diàleg i aprenentatge pels agents culturals amb l’ambició de convertir-se en un motor pel creixement del sector. Però és també una crida a la mobilització ciutadana, que està convidada a participar en aquest programa de construcció de la societat cultural des de la pluralitat i la visió de futur.

 

El projecte es defineix també com un procés de cocreació, aportant a través dels seus workshops un altaveu d’experiències pels creadors, que hi participaran per fomentar l’esperit crític, la creativitat i la difusió d’idees.

 

I, finalment, Mutare s’identifica pels recursos i l’optimisme. Tots els programes del projectes parteixen de propostes metodològiques senzilles, adequades per a crear i avaluar projectes culturals transformadors, i animen als participants a aportar la seva emoció i energia per fer créixer les iniciatives que s’hi generin.

 

El manifest sintetitza l’esperit del decàleg d’intencions que va sorgir de la primera Jornada Mutare, que definia un projecte cultural amb compromís social, pensat per a totes les persones, amb sentit crític, rigor metodològic i ambició per fomentar canvis des de l’emoció i la creativitat.

 

Workshops Mutare

 

El pla d’acció de Mutare s’articula a través del seu programa de Workshops, oberts a la ciutadania i que, en conjunt, serviran per crear una guia pràctica digital i oberta pel desenvolupament i l’avaluació de projectes culturals transformadors.

 

El programa de Workshops començarà el proper 7 de maig, amb el taller dedicat al ‘Procés metodològic‘. El director de la plataforma c2 1, Roberto Gómez de la Iglesia, dirigirà una sessió en la que es definirà com ha de ser el procés de disseny, desenvolupament i avaluació d’un projecte cultural transformador. Entre els punts a debat es tractaran qüestions com la creació de programes sostenibles econòmicament, amb capacitat per mobilitzar a creadors per generar iniciatives de cocreació vàlides per a la seva transferència i millora.

 

El 18 de juny, la directora de comuArt, Eva García, dinamitzarà el Workshop ‘La persona al centre’, que analitzarà el rol de les persones com a creadores i destinatàries de projectes culturals transformadors. En aquest taller, els participants es plantejaran com incidir per a que la cultura arribi a tota la població, el significat de posar a les persones al centre de les iniciatives culturals i com incentivar una acció transformadora en la societat a través de la cultura.

 

El programa es tancarà el 16 de juliol amb la celebració del Workshop ‘Impacte dels projectes culturals‘, dirigit per les representats de l’entitat cultural d’A Bao A Qu, Núria Aidelamn i Laia Colell, i que tractarà la transcendència dels projectes culturals i la seva capacitat per donar resposta a reptes socials i educatius. La jornada buscarà les claus de qüestions com la capacitat de la cultura per detectar i atendre necessitats socials actuals i futures, com crear vincles entre la creativitat i l’educació i com fomentar l’interès per l’art i la creació en la infància i la joventut.

 

Els Workshops de Mutare aspiren a ser el punt d’inflexió per a la creació d’una societat en la que la cultura sigui un element transformador.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa