El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mariscal, Premi Nacional de Cultura en Disseny i Pessarrodona en Literatura
  • CA

El Plenari del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts ha guardonat el dissenyador Javier Mariscal amb el Premi Nacional de Cultura en la categoria de Disseny; l’escriptora Marta Pessarrodona amb el Premi Nacional de Cultura en Literatura; l‘associació de Professionals de la Dansa de Catalunya en la categoria de Dansa i Alfons López, Pepe Gálvez i Joan Mundet en la de Còmic. Els premis, que representen el màxim reconeixement institucional a la cultura i la creació a Catalunya, es lliuraran el pròxim 2 d’abril al Palau de la Generalitat en un acte encapçalat pel president Artur Mas.

El CoNCA ha concedit al dissenyador Javier Mariscal el Premi Nacional de Cultura en la categoria de Disseny, segons ha destacat el veredicte del Jurat, “per haver sabut conjugar, al llarg de la seva trajectòria, caràcter personal i capacitat de comunicació per a cada projecte concret, tot plegat sota l’aparença del joc i de l’humor però impregnat d’una gran intel·ligència visual i narrativa. Coincidint amb els seus seixanta anys, Javier Mariscal ha viscut al 2010 un moment de reflexió amb la seva exposició retrospectiva a la Pedrera i alhora un projecte de futur amb l’estrena de la pel·lícula Chico & Rita “feta juntament amb Fernando Trueba”.

Pel que fa a l’escriptora Marta Pessarrodona rebrà el Premi Nacional de Cultura en la categoria Literatura. El veredicte del Jurat sosté que ‘la qualitat humana i intel·lectual de la seva obra literària com a poeta, narradora, assagista, dramaturga i traductora, ve demostrant-se de fa anys, però en el 2010 ha destacat com a poeta, amb “Animals i plantes”, i com a assagista, amb “França: gener 1939. La cultura catalana exiliada”, i “L’exili violeta”. Pessarrodona és “una dona de lletres” en el sentit més genuí. Una “donassa”, com ella ha dit d’altres escriptores, de la literatura catalana.

Per la seva banda, l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC) s’endu el Premi Nacional de Cultura en la categoria de Dansa “pel nou impuls amb què ha introduït millores en l’àmbit de les noves tecnologies pel que fa a la informació, la comunicació i la difusió de la dansa; per la tasca d’ajuda i de suport als joves creadors i, sobretot, per continuar lluitant incansablement per un reconeixement digne de la professió i per la regulació dels drets laborals del sector de la dansa”.

Per últim, el Premi Nacional de Cultura en la disciplina de Còmic, serà per a Alfons López, Pepe Gálvez i Joan Mundet. El jurat destaca que l’obra “Miguel Núñez. Mil vidas más”, d’Alfons López, Pepe Gálvez i Joan Mundet, és un llibre punyent que recupera una part de la nostra memòria històrica amb una obra plena d’intel·ligència i emoció, en la qual els vibrants textos i les acurades il·lustracions van acompanyats d’unes historietes amb una “força narrativa i gràfica excepcional”.

Els membres del jurat són, entre d’altres, el compositor i pianista, Joan Albert Amargós, l’escriptor Margalida Ballester, el periodista Joan Anton Benach; l’historiador Francesc Fontbona, la periodista Maria Gorgues; els arquitectes i catedràtics de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona, Federico Correa i Josep Maria Montaner; l’escriptora Rosa Regàs i l’artista Eulàlia Valldosera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa