El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Model, de presó a museu d’història temporal
  • CA
Puigdemont i Colau visiten l’exposició | AJUNTAMENT DE BARCELONA

 

L’exposició que repassa els 113 anys d’història de la Model obrirà demà dilluns, 3 de juliol, les portes. La mostra fa el repàs històric a partir de 13 històries que relaten “la història del segle XX” a Barcelona i Catalunya a través de diferents episodis vinculats al centre penitenciari, que ha tancat recentment les portes. La mostra recorda figures com les del president Lluís Companys, Salvador Puig Antich, ‘el Vaquilla’, Lluís M. Xirinacs o els 113 de l’Assemblea de Catalunya, en un recorregut per la història des de la Setmana Tràgica, passant per la Segona República, la Guerra Civil o la dictadura franquista. L’exposició també permet visitar espais emblemàtics, com algunes galeries, el panòptic o un dels patis. Estarà oberta fins al 26 de novembre i ja acumula més de 30.000 reserves. Cal fer la inscripció per internet o bé trucar al 112.

 

  

La Model, que va obrir portes el 1904, va tancar el passat 8 de juny. “El que fa la model és explicar-nos la història del segle XX de Barcelona i de Catalunya, a partir dels principals episodis vinculats a la vida política, social i econòmica del país”, va explicar el conseller de Justícia, Carles Mundó a la presentació de la mostra. L’exposició porta per títol ‘La Model ens parla. 113 anys. 13 històries’ i consisteix en una selecció de 13 persones o grups que han estat presos o vinculats a aquest centre. Cadascun d’ells representa un període concret dins dels 113 anys “molt convulsos” de vida de la presó.

 

Entre les 13 històries de la mostra hi ha les de Ramon Albó, secretari de la Junta de Construcció de la Model en el moment de la inauguració de l’edifici el 1904; Francesc Ferrer i Guàrdia, pedagog que va ser jutjat a la Model i afusellat a Montjuic el 1909 com a instigador de la Setmana Tràgica; Lluís Companys i Salvador Seguí, que van ser empresonats el 1920 com a presos governatius durant l’època de la Llei de fugues; Jaume Compte i Marcel·lí Perelló, militants independentistes; mossèn Salvador Balletbó, empresonat durant la repressió religiosa de la Guerra Civil; Josep Fortuny, alcalde de Mollet del Vallès afusellat al Camp de la Bota per la dictadura franquista; i Helios Gómez, que va ser impulsor del cartellisme revolucionari durant la Guerra Civil i que va pintar la Capella Gitana, situada a la galeria dels condemnats a mort.

 

L’exposició també inclou la història de A.R., àlies la Gilda, un cambrer detingut i empresonat per la seva condició d’homosexual; els 113 de l’Assemblea de Catalunya, que va ser detinguts el 1973 durant una reunió a Barcelona i engarjolats a la Model i a la Trinitat; Salvador Puig Antich, militant anarquista executat al garrot vil a la Model el 1974; Lluís M. Xirinacs, que va reivindicar el 1975 l’amnistia dels presos polítics amb una plantada diària de 12 hores a les portes de la Model fins el 1977, i ‘el Vaquilla’, que va instigar diversos motins en l’època en què la Coordinadora de Presos en Lluita exigia l’amnistia total, no només per als presos polítics. A més, la mostra també reivindica la figura dels professionals dels serveis penitenciaris.

 

Les autoritats durant la inauguració | AJUNTAMENT DE BARCELONA

 
El comissari de l’exposició és l’historiador Agustí Alcoberro, que va ser pres polític de la Model l’any 1975 quan tenia 16 anys. “Aquí tenim molt dolor, sacrifici, esforç, segur que molt d’amor, tot un munt de memòries, començant per la dels presos polítics del franquista, però també d’altres etapes, presos comuns o socials”, va dir, “històries que mereixen un respecte, un tractament i un record”. El comissari va presentar la mostra com “un homenatge” cap a ells. Alcoberro va destacar que l’objectiu és que el visitant “es faci la idea, sense massa intermediaris, sobre què és i què ha significat viure a la Model des de la perspectiva del reclús i del treballador”.

Així, a més de conèixer les 13 històries, el visitant haurà de passar diversos cancells com ho feien els interns, trobarà reproduïts els horaris dels interns, cel·les obertes o dependències com la perruqueria o la biblioteca, es podrà passejar per algunes galeries o el panòptic, el punt des d’on neixen les sis galeries de la presó i des d’on es podien veure les portes de totes les cel·les.

 

La visita també inclourà el pati d’esports, on hi haurà una instal·lació revestida de miralls des d’on es podrà veure com un reclús més i un muntatge sobre l’evolució de l’entorn de la Model. A més, es podran veure els locutoris per a les comunicacions dels interns i l’espai on el franquisme va executar Salvador Puig Antich al garrot vil, el 1974.

 

 

 

La mostra s’obrirà al públic des del 3 de juliol fins al 26 de novembre. Aquest dissabte s’ha fet la inauguració amb un acte presidit pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. L’acte va incloure la interpretació de ‘L’estaca’ a capella, a càrrec del cantautor Lluís Llach, i una actuació de la coral del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, que va tancar l’acte amb ‘Els segadors’.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa