El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
“L’únic festival de música normal de Barcelona”
  • CA

 

La XXIII edició del festival LEM, dedicat a la música experimental i a maneres noves i diferents de desenvolupar aquesta art, ha estat inaugurada aquest dijous al migdia al cinemes Texas de Barcelona. Organitzat per l’associació Gràcia Territori Sonor, el LEM durà les seves propostes a diversos punts de la capital catalana fins el proper 27 d’octubre, , a preus assequibles i sense els solapaments habituals als esdeveniments d’aquest tipus i posant l’èmfasi, com expliquen els seus responsables citant el músic Llorenç Barber, “en el que és accidental, gestual, l’ambient, els elements cerimonials, etc., tant com en la utilització catastròfica de les tecnologies més neutres”. Un festival amb un llarg recorregut i que és considerat un dels més importants d’Europa en la seva especialitat, havent estat reconegut pel Jurat Internacional Europe for Festivals – Festivals for Europe de la Comissió Europea.

 

Com a esdeveniment, el LEM vol fugir de conceptes “buits” com “l’excel·lència” o “l’autenticitat” de festivals que fan servir la idea de “música experimental” amb molta lleugeresa i que vol “cercar eines culturals per crear un món millor” en paraules de Víctor Nubla, un dels directors artístics del festival. És per això que ha volgut donar a tothom la benvinguda “a l’únic festival de música normal de Barcelona”, lliure d’exhibicionismes i d’experiments culturals fets al laboratori, una proposta més genuïna i que posa Barcelona en contacte amb les avantguardes de tot el món.

 

Víctor Nubla ha recordat que el LEM és fruït d’un pacte de Gràcia Territori Sonor amb la ciutat i les seves institucions per crear la possibilitat de fer néixer una forma de fer les coses que connectés Barcelona amb el món. Aquesta tasca, que desenvolupa al llarg de tot l’any, no és habitual, i és per això que Nubla ha volgut agraïr a tots els qui fan possible que el LEM pugui dedicar-se a descobrir coses i a descobrir-les a d’altres, creant un “caldo de cultiu” que, considera, Barcelona necessita per sortir del “nivell estereotipat” en què, actualment, “la cultura es confón amb la vida social”. Aquesta virtut de permanència, a diferència dels grans festivals que apareixen i desapareixen en un espai de pocs dies.

 

Tant Marta Duñach, consellera de Cultura del districte de Gràcia, com Daniel Granados, director del projecte Cultura Viva de l’Ajuntament de Barcelona, han felicitat els responsables del festival per la seva trajectòria i el seu esforç, valorant el fet que gran part del LEM tingui lloc al barri i compti amb la col·laboració de comerços i entitats gracienques. Granados també ha contraposat el LEM amb els grans festivals que, a diferència seva, es desarrelen del context local, fent èmfasi en el valor afegit de la seva vinculació a la ciutat i les seves propostes arriscades, allunyades dels càlculs macroeconòmics i que mostra “una manera diferent de relacionar-se” amb el públic, els músics i els espais. També ha posat en valor el paper del festival com a plataforma de formació de moltes persones que, a dia d’avui, treballen en la música i la cultura tant a Barcelona mateix com arreu.

 

Sergi Sirvent Trumpet Affairs, al concert inaugural del LEM 2018
Sergi Sirvent Trumpet Affairs, al concert inaugural del LEM 2018 | Aleix Salvans

 

Des de Gràcia Territori Sonor, Víctor Bonet, un altre dels directors artístics del LEM, ha remarcat les propostes gratuïtes i amb taquilla inversa d’algunes de les seves propostes i el baix preu d’altres, que permeten que, per menys de 10€, es puguin veure dos concerts. També ha fet un repàs per les actuacions i els seus gèneres, molt diversos, que permeten descobrir sons i maneres de fer música a què poques vegades es pot accedir a Barcelona.

 

La presentació ha acabat amb un concert de Sergi Sirvent Trumpet Affairs, que ha obert el festival amb una actuació de jazz d’avantguarda on sirvent, acompanyat de David Mengual i Ramon Prats, segueix els camins de la improvisació, un viatge a la deriva sempre a la recerca de l’harmonia i l’equilibri, en una exhibició plena de matisos, canvis i complicitat que ha estat molt ben rebuda pel públic que s’ha reunit per a aquest concert inaugural.

 

El programa del festival LEM d’enguany està disponible a la pàgina web de Gràcia Territori Sonor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa