El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Konvent de Cal Rosal: aparador del periodisme no ‘fast-food’
  • CA

Una imatge d’un transsexual d’Amèrica Llatina col·locada sobre l’altar de la capella; una dona anorèxica a la sala de les calderes; o les fotografies de Santi Palacios sobre la salut mental a l’Afganistan ocupant l’espai de l’antic hospital. Aquesta és l’essència del Konvent de Cal Rosal, un espai d’art que busca la controvèrsia per generar debat. I això, precisament, és el que vol ‘Necessari’, un festival de fotoperiodisme que acull el Konvent durant aquest agost i setembre. 12 projectes de fotoperiodistes com Núria López, Anna Surinyach o Séverine Sajous, que tracten temàtiques, sovint silenciades i invisibilitzades, però que, segons els organitzadors del certamen, són necessàries per generar opinió. Periodisme no ‘fast-food’, asseguren.

Davant la casa del periodista Mikel Ayestaran (Beasain, 1975), al barri de Musrara de Jerusalem, hi ha tres bancs que mai havien despertat la seva atenció, però amb l’arribada del coronavirus i el confinament, Ayestaran es va haver de confinar al seu pis i va començar a mirar el món des de la finestra i el balcó. Des d’allà, va fotografiar els bancs i la gent que s’hi asseia cada dia. I el resultat és una de les 12 exposicions que, des d’aquest dissabte, es poden veure al Konvent de Cal Rosal, un espai creatiu ubicat en un antic convent de monges on hi tenen cabuda projectes molt diversos, especialment els que no entren en el marc cultural institucional.

L’objectiu de ‘Necessari’, el nou festival de fotoperiodisme, és ensenyar el que passa al món des d’una altra mirada, “que s’allunya de la notícia immediata”, segons assegura la comissària del certamen, Rosa Cerarols. Es tracta d’una iniciativa impulsada pel Konvent, amb la col•laboració de la revista 5W. El certamen comptarà amb exposicions, taules rodones, presentacions de llibres, debats i visites guiades. En total, hi haurà 12 exposicions de temàtiques que conviden a la reflexió i al debat. “Són imatges molt dures que et fan plantejar coses”, assegura Cerarols.

En concret, els projectes que s’exposaran seran ‘Roboteca’ de Séverine Sajous; ‘Ana te ama’ d’Anya Miroshnichenko; ‘Identidades trans en construcción’ de Núria López Torres; ‘Un cementerio en el corazón de Siria’ de Guillem Rius; ‘la maldición de la locura’ de Diego Ibarra Sánchez; ‘Indestructibles’ d’Alfons Rodríguez; ‘Fade to Black’ de Ricard Garcia Vilanova; ‘El cierre legal de Europa’ de Santi Palacios; ‘Solos’ de José Colón; ‘Con las pures manos’ d’Anna Surinyac; ‘Bancografia’ de Mikel Ayestaran; i les il•lustracions de Cinta Fosch.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa