Josep Maria Castellet guanya el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles 2010

Ha estat el principal teòric i defensor a Catalunya del "realisme històric"

Josep Maria Castellet s'ha alçat amb el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles 2010, concedit pel Ministeri de Cultura i dotat amb 40.000 euros, com reconeixement al conjunt de la seva tasca literària.

Nascut a Barcelona el 1926, Castellet és escriptor, crític literari i editor. L'autor va estudiar a la Universitat de Barcelona, on es va graduar en Dret i es va convertir en el primer president de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (1978-1983).

Alhora, ha estat membre de nombroses entitats culturals i, en el pla editorial, ha treballat com a director literari d'Edicions 62 i Ediciones Península, així com de conseller i president de Grup 62. Des del 2006, és degà de la Institució dels Lletres Catalanes.

Crític literari i assagista, Castellet ha estat el principal teòric i defensor a Catalunya del "realisme històric" i l'antologia 'Poesia catalana del segle XX' (1963), coescrita amb el crític Joaquim Molas, es considera el "manifest" de l'esmentada tendència.

A partir de l'any 1968, la intenció crítica de Josep Maria Castellet va evolucionar cap a una perspectiva estructuralista. Des d'aquesta nova tendència, va escriure els assajos "Iniciació a la poesia de Salvador Espriu" (1971) i 'Josep Pla o la raó narrativa' (1978).

Al seu torn, l'escriptor ha estat un dels crítics més influents en la renovació tècnica i estètica que va suposar la generació dels 70 i, entre les seves publicacions, també destaquen les obres 'L'hora del lector' (1957) i 'Nueve novísimos poetas españoles' (1970).

 
 

Comentaris