La Universitat Progressista d'Estiu homenatjarà Josep Fontana

Les jornades, que se celebraran del 3 al 5 de juliol, analitzaran assumptes d'actualitat com les conseqüències del judici contra l'1-O

Les Jornades de la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC), que arriben a la quinzena edició, homenatjaran enguany la figura de l’historiador Josep Fontana, un referent històric de la cita, ha afirmat aquest dimecres el rector de la UPEC, Jordi Serrano. De fet, aquest any les jornades, que tindran lloc del 3 al 5 de juliol a la seu de CCOO, porten com a lema El futur és un país estrany, adoptant el títol d’un llibre de l’historiador.

L’homenatge a Fontana el conduirà l’exlíder de Catalunya en Comú Podem Xavier Domènech i la directora de l’editorial Crítica, Carmen Esteban, el 3 de juliol, aprofitant la publicació recent per part d’aquest segell de llibre pòstum de l’historiador Capitalisme i democràcia. 1756-1848. Com va començar aquest engany, que descriu paral·lelismes entre els orígens del sistema i la seva victòria al segle XXI.

En l’acte s’hi projectaran els testimonis gravats de persones significatives en la vida de l’homenatjat com ara Borja de Riquer, Gonzalo Pontón, Mercè Renom, Gemma Tribó, Jaume Claret, Juan Andrade, Anna Sallés, Quim Sempere i Jordi Serrano.

Qüestions allunyades del debat polític quotidià

Pel que fa al programa de les jornades, Serrano ha explicat que en aquesta edició s’ha pretès la combinació de dos elements per dotar de contingut les jornades. Per una banda, s’han inclòs assumptes que estan lluny dels debats polítics com “Cos, sentiments i política”, “Identitat i classe social” i “Racisme quotidià”.

El rector de la UPEC ha assenyalat que són qüestions que “en condicions normals és el que hauríem d’estar discutint”, però per culpa de “l’al·luvió d’eleccions” no tenen suficient protagonisme en el debat públic.

L'actualitat, a debat

D’altra banda, les jornades inclouen diferents debats per analitzar qüestions d’actualitat com per exemple “Dibuixant futurs imperfectes”, amb la participació de Joan Botella, Joan Manuel Tresserras i Gemma Ubasart, sobre les tres propostes de futur per Catalunya i l’Estat espanyol: federalista, independentista o confederal.

 

Les conseqüències del judici contra el procés al Tribunal Suprem també serà analitzat amb les intervencions de les periodistes espanyoles Patricia López i Elisa Beni i el catedràtic de Dret Penal Joan J. Queralt. Altres debats en el programa proposaran fer un anàlisi del cicle electoral que s’acaba de tancar o la  situació de les esquerres a Catalunya en el moment actual.

Precisament, el manifest que la UPEC publica en cada edició apunta aquest any els reptes de l’esquerra i la necessitat d’actualitzar la manera d’entendre el món sense descuidar de la seva mirada “el que n’havia estat una lent principal: la consciència de classe”.

La conferència inaugural de les jornades tindrà lloc el dia 3 a càrrec d’Anaïs Franquesta, advocada i membre d’Iríada, Centre per la Defensa dels Drets Humans, sota el títol “La justícia, entre Turquia i Dinamarca”. Les jornades acabaran el dia 4 amb la conferència de cloenda a càrrec de Pere Camps i Roger Palà sota el títol “La cultura, la primera de les sobiranies”, i el lliurament del Premis UPEC a la Plataforma unitària contra les Violències de Gènere i a Lluís Martí, fundador de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme.

 

Comentaris