Jordi Cuixart és escollit nou president de la Federació Llull

Els representants d'Òmnium, Obra Cultura Balear i Acció Cultural del País Valencià han visitat Lledoners per ratificar el nomenament

 

Jordi Cuixart serà el nou president de la Federació Llull. El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, el president d'Obra Cultura Balear, Josep de Luis, i el president d'Acció Cultural del País Valencià, Joan Francesc Mira han visitat aquest divendres el centre penitenciari de Lledoners per traslladar-li al president d'Òmnium la decisió. Cuixart, doncs, assumirà el càrrec de màxim representant de l'associació que engloba a les tres entitats culturals dels països catalans. Els representants han exigit la seva llibertat i la de resta de polítics empresonats i a l'exili, i han assegurat que el mandat es perllongarà "fins que surti de la presó".

 

Les tres entitats han informat Cuixart del seu nomenament a través del seu advocat, qui, alhora, els ha transmès la voluntat del nou president de la Federació Llull de "seguir treballant per la llengua i la cultura catalanes", han assegurat des de la federació. "Cap presó escapçarà el compromís compartit de les tres entitats amb la cultura com a principal instrument de cohesió social i la normalització de les relacions històriques dels Països Catalans", han afegit.

 

La ratificació, han detallat, s'ha fet a les portes de la presó amb l'objectiu d'exigir, a més, "la llibertat dels presos polítics i exiliats i la fi de la repressió política contra drets i llibertats fonamentals".

 

Des de Lledoners, en declaracions a l'ACN, Mauri ha agraït el suport de les altres dues entitats i ha assegurat que "mereix estar al capdavant d'una entitat com aquesta". Per la seva part, el fins ara president, Joan Francesc Mira, ha apel·lat a la injustícia de què Cuixart sigui a la presó, mentre que De Luis ha lamentat en el fet que en circumstàncies "normals" com aquesta "la renovació no s'hauria de fer davant d'una presó". De Luis confia en què la situació que es viu a Catalunya "afecti el menys possible a la defensa de la lluita per la llengua i cultura pròpies i compartides".

 

La Federació Llull aglutina Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balear i Òmnium Cultural. Cuixart substituirà a Mira i serà al capdavant de l'entitat "fins que surti de la presó", han assegurat els representants de les tres entitats.

 

 

El nomenament de Cuixart s'ha fet en paral·lel a la renovació de la Junta Directiva de la Federació Llull. Mira ha estat nomenat vicepresident de la federació i Josep de Luis Ferrer secretari-tresorer. Per la seva banda, Toni Gisbert i Ferran Suay, Blanca de Llobet i Roser Sebastià i Miquel Àngel Grimalt i Antoni Llabrés ocuparan les diferents vocalies de la direcció de la federació.

 

Les tres entitats han detallat que les principals línies d'actuació de la federació pel curs 2018-2019 són la projecció de la llengua catalana, garantir la reciprocitat de les emissions de les diferents televisions públiques (À punt, IB3 i TV3), defensar els drets i les llibertats democràtiques i denunciar el judici polític contra el sobiranisme. A més, han informat que seguiran coordinant diferents iniciatives conjuntes com ara la Flama del Canigó o els Focs de Sant Joan, l'extensió dels sopars Estellés o bé dels premis literaris escolars Sambori i Pissiganya, on participen més de 130.000 escolars.

 

Comentaris