El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els experts debaten la controvèrsia: És Batman un superheroi?
  • CA

El debat està servit. És Batman un superheroi? Una pregunta que desperta les passions més ‘obscures’ entre els aficionats al còmic. Una dicotomia que ha revifat amb força amb la difusió del tràiler del darrer film d’un personatge fascinant. De fet, l’anunci de la pel·lícula mostra un Batman venjatiu i violent, reblat amb el segell inconfusible de Matt Reeves i Robert Pattinson. Quatre dels millors experts d’aquest país en còmic, Manu González, Capitán Urías, Oriol Jara i Pep Prieto debaten en aquest diari, si la cara fosca de Bruce Wayne és o no un superheroi tant en el seu concepte clàssic, com en tota la seva dimensió.

 

“No és un súperheroi”

 

“Debatre sobre si Batman és un superheroi o no, és un temasso”. Aquest és el punt de partida d’Oriol Jara, escriptor, guionista, humorista i batmanòfil. Per Jara, partim en general de la concepció clàssica de “súperheroi” amb un arquetip com “Superman que té poders sobrehumans i imposa un model de justícia universal gràcies a aquests poders”“Batman no compleix cap d’aquests conceptes perquè no té poders ni el concepte d’heroi, perquè precisament és la figura que segurament encara de manera més salvatge el populisme”, reflexiona Jara.

 

Com exemple, recorda el concepte de justícia de Batman que “vulnera tot l’Estat de Dret” però que és “popular, entesa per la gent”. “No només té aquest sentit de la justícia popular sinó que a més Batman és antipolític i se les té sovint amb la policia”, afegeix.”És un concepte molt actual, l’antipolítica del jo ja m’ho faig i l’individualisme”, addueix. “Per exemple, a Batman a Barcelona se les té amb la BRIMO i en el darrer número de Frank Miller, Batman salva dos nens negres d’una pallissa de la policia”, al·lega Jara. “No creu en el sistema perquè els dolents sempre tornen, és a dir, que la presó no els fa la reinserció”, comenta. De tota manera,  Jara emfatitza que Batman és “vejatiu, atractiu, intel·ligent i visceral amb els dolents, els atonyina amb l’únic límit de la mort”. “Batman s’enfronta per nosaltres”, insisteix el guionista i remarca que també se les té amb “Superman”.  “No té cap ínfula que ha de ser el millor”, remata. “Pensa que Jocker és un punt més encara d’aquesta visió venjativa però sense límits”, avisa. 

 

Un superheroi humà

 

Oriol Estrada, Capitán Urías, un autèntic savi del còmic i comissionat d’Exposicions al Saló del Manga, no es mostra tan taxatiu. Segons el Capitán Urías, “partim de la idea base de Superman, com el superhome amb habilitats sobrehumanes, però recorda que abans de Superman ja hi havia superheriors, com Phantom o The Shadow”. “Batman sí que és dins el món dels superherois però sense deixar un humà ‘normal’, a la pràctica és un súperheroi, amb molta intel·ligència i molta pasta”, descriu.

 

Estrada però contemporitza molt si Batman es pot concebre com un heroi. “Un heroi és altruista per naturalesa, i Batman és venjatiu arran de l’assassinat dels seus pares, però aquesta no és una exclusiva del personatge del ratpenat, Spiderman també ho és, també revenja l’assassinat del seu tiet adoptiu, i la seva frase ho reflecteix, ‘un gran poder comporta una gran responsabilitat“, compara. El Capitán Urías, tampoc està del tot convençut que Batman sigui un anti autoritat o lluiti sempre contra la policia. “De fet, col·labora amb el comissari Gordon i s’encèn el focus amb el seu escut quan fa falta”, subratlla Urías.

 

“Expressionisme alemany”

 

El crític de cinema, tv i de còmics, Pep Prieto, considera que Batman més que un superheroi és un “detectiu i un justicier”. En primer terme, per Prieto, “Batman és fosc i ambigu com els detectius de novel·la negra”. “Batman quadra més com un detectiu i és súperdetectiu perquè s’ho pot pagar”, determina el crític. “És fosc, sempre hi ha foscor en les seves històries i com a dada, sempre, sempre, torna a la cova”, conclou. “Batman és una versió més de l’expressionisme alemany”, sentencia.

 

En segon lloc, apunta la seva ànima de “justicier” amb certa “inspiració bíblica, com és l’ull per ull”. Batman és un personatge enxampat en un cercle viciós, per a ell tots els criminals porten el rostre dels seus pares, i això és lluitar en una croada impossible, mai podrà acabar”, opina Prieto.  “Al capdavall”, continua Prieto, “és un monstre en un món de monstres, on troben més normal un pallasso matant gent que un senyor vestit de ratpenat fent justícia”. Prieto, coincideix amb Urías i Jara en què el personatge és “fascinant”.

 

 

“Un supermosso o un superhumà”

 

En canvi, Manu González, un autèntic catedràtic del còmic, opina que Batman “sí que és un superheroi”. “D’acord que és un personatge un pèl fosc, un detectiu disfressat de ratpenat, que aprendrà a construir-se en un súperheroi”, explica. “De fet, va nèixer al mateix segell editorial que Superman”, relata. “No té poders, però és el millor home possible: entrena, és intel·ligent, és una mena de súperpolicia, un súpermosso, que provè en certa manera de la tradició de Dick Tracy o The Shadow”, alerta González. “No és un súperhome, és un súperhumà”, conclou.

 

“Té aquesta concepció de superheroi més humana, on la delinqüència no té qui l’aturi, marcada per una desgràcia, la mort dels seus pares, i no vol matar ningú”, comenta. En aquest sentit, González distingeix les diverses etapes de Batman, on per exemple als vuitanta, a la corda de la societat del moment, és més agosarat i venjatiu a diferència dels 60. “Batman fa por als dolents i fins i tot als seus companys súperherois”, avisa.

 

Fascinant

 

Jara, Capitán Urías, Prieto i González defineixen el personatge des de diverses concepcions del que és un súperheroi. Tothom hi diu la seva, ara bé tots quatre sí que coincideixen en un adjectiu. Batman, serà o no serà un súperheroi, però el que és segur és un personatge “absolutament fascinant”.  La seva pervivència i el debat que desperta n’és la prova del nou.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa