Els bisbes catalans demanen al govern que compleixi les ordres del Vaticà

Diuen que la solució acordada que es pugui trobar "respecti sempre l'ús compartit d'un patrimoni religiós i cultural nascut per a l'alabança de Déu i la catequesi dels fidels".

Els bisbes catalans han acabat complint les ordres que els han encarregat des de Roma. En un comunicat han demanat a la Generalitat que es compleixin les disposicions del Vaticà entorn del litigi que mantenen Catalunya i Aragó per la propietat de les obres d'art sacre de la Franja, fet que implicaria la devolució de les peces que es troben a Lleida.

Els bisbes "demanen que es puguin complir les decisions emanades de la Santa Seu" i, per tant, que les obres es tornin al Bisbat de Barbastre, cosa que ja va sol·licitar el Vaticà el febrer del 2009 mitjançant un escrit formulat per la Secretaria d'Estat Vaticana i que es va fer arribar al bisbe de Lleida, Joan Piris.

El comunicat, fruit de la 197a reunió que han mantingut els bisbes catalans durant els tres últims dies en el si de la Conferència Episcopal Tarraconense, reconeix la "complexitat de la qüestió" i recorda que el conflicte es troba, en aquests moments, sota la jurisdicció dels tribunals civils.

La Generalitat, per part seva, ha defensat sempre que la legislació catalana vigent permet conservar a Lleida el patrimoni procedent de les esglésies de la Franja aragonesa perquè la seva adquisició es va fer de manera legítima i la propietat està "documentada".

El Bisbat de Lleida, tot i això, ja va fer pública el 2010 la seva decisió de no acudir als tribunals per defensar-ne la propietat, en un procés iniciat per l'Associació Amics del Museu de Lleida.

En el comunicat, els bisbes catalans demanen que la solució acordada que es pugui trobar "respecti sempre l'ús compartit d'un patrimoni religiós i cultural nascut per a l'alabança de Déu i la catequesi dels fidels".

 
 

Comentaris