El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El sector cultural surt al carrer contra la retallada
  • CA

La plataforma “No retalleu la cultura”, formada per 80 associacions del sector, ha reunit la tarda d’aquest dilluns a la plaça dels Àngels de Barcelona a prop de 500 persones per protestar contra les retallades anunciats per la Conselleria de Cultura de la Generalitat, tot i que els organitzadors han anunciat que aquest dimarts mantindran una primera reunió amb el conseller, Ferran Mascarell.

L’acte, breu i discret, ha arrencat amb una lectura de poemes de Joan Brossa i del manifest a càrrec d’alguns representants de les associacions professionals convocants, entre els quals hi havia també artistes coneguts, com l’actor Sergi López i l’artista visual Joan Fontcuberta.

Després, el músic Dick Them ha exercit de portaveu i ha anunciat que la manifestació marca un punt d’inflexió, ja que ara s’aparca la protesta per començar el debat i la negociació, per poder evitar la retallada d’entre el 10 i el 15% de les subvencions que va anunciar Mascarell.

El primer pas serà la reunió d’aquest dimarts amb el conseller per traslladar el seu “crit” contra una retallada “indiscriminada”, i aquest mateix dimecres els organitzadors de la protesta ja començaran a contactar amb els partits polítics perquè presentin esmenes amb vista a l’aprovació dels pressupostos.

“‘No retalleu la cultura’ no és una reacció conjuntural”, ha dit, i ha avançat que la plataforma estarà en “permanent vigília” i que a partir d’ara passarà a estar coordinada per l’Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (APGC).

No han assistit a l’acte els representants de les institucions públiques que més es veuran afectades per la retallada, ni tampoc els del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca), que va mostrar el seu suport a la convocatòria en un comunicat.

Entre les cares conegudes hi havia, a més de López i Fontcuberta, el ballarí Cesc Gelabert, l’actor Pere Arquillué, l’escriptor Miquel de Palol i la ballarina Sol Picó, qui, en declaracions a Europa Press, ha manifestat el seu rebuig a una retallada que introdueix al sector “en un pou sense fons”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa