El nou Sónar+D pivotarà al voltant de la formació

El congrés tecnològic aprofita l’obligació d’haver de celebrar el festival al juliol per convertir-se en una universitat d’estiu

El Sónar+D sempre ha tingut la vocació de crear i difondre coneixement” explicava aquest dimecres el codirector del festival Ricard Robles. I enguany, degut a estar obligats a canviar les dates del certamen, els seus organitzadors han replantejat les seves activitats. El congrés internacional de tecnologies creatives del Sónar pivotarà aquest 2019 al voltant de la formació, i es convertirà en una universitat d’estiu, segons han explicat els seus organitzadors aquest dimecres.

Aquest 2019 el Sónar s’haurà de celebrar “excepcionalment” al juliol, en comptes del juny, com sempre s’havia fet. L’any passat els seus organitzadors ja van explicar que s’havien vist obligats a canviar les dates perquè l’espai firal Gran Via 2 estaria ocupat per la la fira internacional de maquinària tèxtil (ITMA).

Replantejar-se les activitats d’enguany ha passat per veure que “docents i estudiants estan més lliures durant el mes de juliol”. Això s’ha traduït en oferir 1.200 places entre els tallers i les masterclasses pels professionals que s’hi hagin inscrit. Així doncs, tal i com han explicat, el Sónar+D d’aquest 2019 presenta “més de 100 activitats impartides per 200 artistes, tecnòlegs i creadors d’eines” per reinventar els actuals formats culturals. Aquest congrés espera, doncs, que enguany hi assisteixin més de 20.000 persones i “prop de 5.000 professionals de 2.100 empreses” de 60 països.

foto 3504366

El codirector de Sónar i el seu director executiu, Ricard Robles i Ventura Barba, respectivament

El pressupost d’aquest 2019 per tirar endavant el Sónar+D és de 1.650.000 euros, ha explicat Robles. El codirector del festival ha explicat que de tots aquests diners, un 28% pertanyen de l’ajuda de les administracions públiques, i un 13% de patrocinadors privats. La resta, que arriba gairebé al 60%, prové dels recursos propis del certamen. Aquest any, el Sónar comptra amb Seat com a Innovation Partner.
 

Intel·ligència artificial

El Sónar+D és, des de fa set edicions, un punt de trobada entre la creació i la tecnologia. I això vol dir que s’hi barregen artistes, creadors, tecnòlegs, informàtics, programadors, dissenyadors, etc. “La intel·ligència artificial serà un dels eixos principals” d’aquesta nova edició, ha explicat José Luis de Vicente, responsable de l’àrea d’innovació del festival. Com a exemple, ha posat Holly Herndon, una compositora que presentarà el seu nou treball, el resultat de dos anys treballant amb un sistema d’intel·ligència artificial propi.
 

 

Videojoc

Si parlem dels il·lustradors més importants del nostre país, ens ha de venir al cap Conrad Roset. L’artista va presentar a finals de 2018 el seu primer videojoc: GRIS, una obra que ha estat lloat per la crítica internacional, encara que actualment només el puguin jugar els usuaris de PC i Nintendo Switch.

En la presentació del Sónar+D d’aquest divendres, Roset ha donat quatre pinzellades sobre GRIS, un videojoc que ha estat treballant durant més de tres anys amb dos socis amb els quals va fundar Nomad Studio, una productora creada expressament per tirar endavant aquest videojoc. Roset ha explicat que al Sónar+D farà una explicació detallada d’aquest producte i que, a més, s’interpretarà en directe davant d’un públic de mil persones amb la banda Berlinist, els encarregats d’haver posat banda sonora a l’obra.

El Sónar+D 2019, però, comptarà amb més propostes relacionades amb el món del videojoc, com experiències immersives. “A l’Immersive Hub hi haurà diversos storytellers immersius”, ha explicat De Vicente.

 

Comentaris